Despre nevoie și iubire

romance-1934204_960_720    Mulți sunt plictisiți și resemnați cu ideea vehiculată că „după o vârstă, îți găsești greu pe cineva”. Lucrurile s-ar simplifica dacă ne-am gândi că e vorba de fapt de dificila modelare a celuilalt, cu personalitatea deja formată. După o vârstă, ca să fim la temă, când ai deja un rost cum se spune, cauți completări ale golurilor tale. De aceea mai apar confuzii între iubire și satisfacerea unei nevoi. Căutările pot fi multiple, iar nevoile poartă numele partenerilor. Ne dorim să trăim iubirea de la 20+ în condițiile de la 40+. Doar că la 20+ nu aveam nevoi, nu ne temeam de singurătate și de compromisuri, pentru că aveam timp. La 40+ suntem împărțiți între confortul în care trăim de ceva vreme și dorința de a fi vii.

Un amic însurat de mulți ani iubește o altă femeie, nemăritată. Recunoaște senin că nu vrea să divorțeze, pentru că soția lui îi oferă liniște și, deși îl bănuiește de infidelitate, nu i-a reproșat nimic niciodată. Iar el crede că e o dovadă a faptului că îl iubește, deși, și-ar dori ca ea să-și găsească pe altcineva, pentru că astfel i-ar fi ușor să se rupă de casă. De la femeia nemăritată primește ceea ce nu are de la soție, o iubire pasională, materializată prin atingeri, dialoguri frumoase, reconfirmarea că bărbatul din el nu a murit. Însă i-a spus franc că nu dorește o replică a căsniciei cu ea, ci doar partea frumoasă a unei relații. Este evident că și femeia nemăritată îl iubește, dacă a acceptat legătura în aceste condiții și încă își face speranțe. Dacă stăm să analizăm la rece, fiecare dintre personajele acestei povești de viață se agață unul de celălalt dintr-o anumită nevoie. Soția pentru siguranță, el pentru resuscitarea sentimentelor, amanta pentru frica de singurătate.

Poate părea cinic, dar iubirea nu apare pe un singur plan. Știm cu toții că este o stare complementară, o știm de la iubirile de la 20+, când ne dădeam cu totul și eram în stare să mergem prin foc și sabie și până la capătul lumii pentru persoana iubită. Și simțeam același lucru și de partea cealaltă. Când fugeam dintr-un loc fără să dăm explicații sau să anunțăm, pentru că în față aveam un orizont nemărginit. Și nu ne temeam de consecințe, pentru că nu aveam case, joburi stabile, copii, profit și pierderi. Balanța ne dădea mereu pe plus, de fapt nici nu ne păsa. Nu eram nevoiți să mințim, să concepem strategii, nu doream să-l schimbăm pe celălalt, nu purtam niciun balast. Toți ne dorim să retrăim iubirile acelea, dar acum suntem mereu cu cel puțin un pas în urma lor. Obosiți, calculați până la sânge, suntem capabili să suferim până la măduvă, paradoxal, chiar atunci când ne dăm seama că iubim și trebuie să renunțăm. Și atunci alegem calea de mijloc, cu nostalgie și cu amăgirea că suntem iubiți și încă putem iubi. Nevoia de iubire este cel mai greu de vindecat. Pansamente peste pansamente, răni peste răni.

Foto pixabay.com

Anunțuri

Un gând despre “Despre nevoie și iubire

  1. Sper sa nu te simti ofensata de acest comm.,prin care-mi voi exprima sincer parera personala,deoarece ma regasesc (cu mici exceptii) în articolul scris de tine.Dincolo de APARENTE,de prejudecati legate de vârsta ori pozitia social-culturala,starea civila,nivel de pregatire,situatie materiala,sex,culoare,nationalitate,religie si alte criterii (ziduri) ce se interpun (cu tupeu) între sufletele mistuite de AUTENTICA IUBIRE *SURSA VIETII*,consider ca majoritatea,filozofilor,religiilor,oamenilor de stiinta,scriitorilor si poetilor trateaza DRAGOSTEA ca pe ceva ce poate fi CONTROLAT de ei,inconstienti de puterea ABSOLUTA al acestui sentiment paradoxal mai puternic decât moartea si/sau LOCUINTA mortii.
    Universul întreg este sub CONTROLUL IUBIRII ABSOLUTE ! Cine-si poate permite sa se împotriveasca EI,va suferi consecintele NESUPUNERII !(:
    O zi binecuvântata cu… DRAGOSTE ABSOLUTA !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s