Alegeri proaste, ani consumați

swan-1165870_960_720   Am vorbit în două texte despre cum e să fii divorțat în România și ce presiune socială împlică acest statut asumat. Am mai spus atunci că majoritatea divorțurilor se produc în căsniciile în care partenerii au între 35-45 de ani. Adică cei care au prins epoca de dinainte de 89 și vremurile mai libertine de după. La noi, cea mai mare presiune vine din partea familiei mai întâi. Cum începeai să scoți capul în lume, auzeai: „Trebuie să fii atentă!”, de parcă urma să intri pe o arenă a leilor și să fii vânată. Mersul la un chef sau o discotecă, echivalentul clubului actual, era precedat de un întreg interogatoriu, cu datele de dosar ale fiecărui participant și cu grafic orar de venire acasă. Și, peste toate acestea, era grija să „te păstrezi” pură până la căsătorie. Bineînțeles, că doar părinții credeau asta. Pe scurt, cu cât se apropia vârsta la care „trebuia să te așezi la casa ta”, cu atât te apuca groaza. Și atunci, singura variantă era să pleci.

Vezi continuarea în carte. 

Foto pixabay.com


3 gânduri despre “Alegeri proaste, ani consumați

  1. Nu e vorba doar de alegeri proaste.
    Oamenii se schimba in timp. Unii foarte mult. „Griji, nevoi, necaz, durere”, vorba cantecului, toate isi lasa amprenta asupra unui om. si vrei sa evadezi, sa-ti fie mai usor, si incerci sa o iei de la capat cu altcineva. Si dupa ceva vreme ajungi in acelasi loc.
    Sau, dupa o vreme fiecare isi da jos masca si atunci e atunci. Daca nepotriveala e de nesuportat, mai bine separat.
    Ce recomand eu e ca fiecare sa-si gaseasca ceva doar al lui intr-o casnicie: un hobby, o cale de multumire sufleteasca total separata de casnicie. Daca ai motive de bucurie personala, nu prea mai vezi toate fleacurile care te enerveaza la celalalt, si relatiile sunt mai line.

    Apreciază

      1. Teoretic, da, educatia conteaza cand alegi.
        Din pacate cunosc cazuri in care alegerea a fost dictata de disperarea varstei si a singuratatii. Aici alegerea a fost intre a fi singura si fara copii tot restul vietii sau a fi impreuna cu cineva cu un alt fel de educatie.
        Se pare ca educatia paleste in fata singuratatii sau a presiunii celor din jur.
        Pentru ca asa e la noi, te simti cumva obligat sa fii cu cineva, desi poate ti-ar mai bine singura.

        Apreciază

Lasă un comentariu