O specie numită „femeie puternică”

argument-238529_960_720   Am tot vrut să scriu și n-am apucat. Referitor la expresia de „femeie puternică”, mie, una, nu-mi prea place. E ca și când ai face o discriminare, se produce practic o falie între femei: alea-s slabe, celelalte sunt tari. Una e să spui despre o persoană că e luptătoare, pentru că e o referire la modul în care face față acțiunilor. Dar să spui „femeie puternică”, îmi și închipui un fel de monument îmbrăcat cu armură, de neatins și invincibil. Și mă înspăimântă imaginea aceasta. Pentru că nu mai seamănă a femeie, oricine ce ar zice.

Mi-a venit să scriu despre acest lucru, pentru că de curând am fost întrebată într-un interviu cum aș defini o femeie puternică. Am răspuns că femeia, ca orice om, e puternică de la naștere și prin modul în care însuflețește ce este în jur. Modul în care reușim să răspundem provocărilor vieții ne definește pe fiecare. La fel cum ar fi să dai definiția femeii fericite. Și am zis așa: Scopul în viață nu este să fii puternică și fericită, ci să reușești să te updatezi permanent fără să-ți alterezi sufletul. Aceasta e una dintre provocări. Sigur că există o constantă în caracterul fiecăreia, construită prin educație, cultură, anturaj, obiceiuri și, de ce nu?, gene. Dar la fel de bine există oscilații, pentru că oameni suntem, nu fiare. Iar scopul în viață este să faci lucruri care îți fac bine, să te înconjori de oameni pozitivi, de la care ai ce învăța. Puterea este dată de influență, dar depinde de fiecare cum o gestionează. Și tocmai cu titulatura asta de femeie puternică punem bărbații pe fugă. Nu că ei nu ar fi în stare să admire calitățile unei femei, însă declamate public și puse în mijlocul străzii monolit, ca o baricadă, se transformă în mult ego și sunt șanse să adormi seara singură uitându-te în oglindă. Ajungi să crezi că meriți totul doar pentru că ai venit pe această lume și așa îți vei crește și copiii. Sunt de acord să promovăm modele întru încurajarea celor care au nevoie, dar să fie umane. Maleabilitatea ca o modelare cu lutul sufletului este primordială în interacțiunea dintre cele două sexe, nu controlul. Este doar părerea mea, o femeie câteodată puternică, uneori slabă. Câteodată deșteaptă, alteori mai naivă. Dar aceeași în esență.

Foto pixabay.com


3 gânduri despre “O specie numită „femeie puternică”

  1. Personal consider „femeie puternica”,acea femeie care-si cunoaste perfect originea,identitatea si rolul pentru care a fost creata. Barbatul care gaseste o astfel de femeie,gaseste fericirea.
    „Cine gaseste o nevasta buna gaseste fericirea; este un har pe care-l capata de la Domnul.”
    „Casa si averea le mostenim de la parinti,dar p nevasta priceputa este un dar de la Domnul.”
    „Cine poate gasi o femeie cinstita ? Ea este mai de prêt decât margaritarele.”………… .. (Proverbele)

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu