Compromisă sau decisă

man-273397_960_720      O fată mi-a povestit cum a ajuns să aibă un job în străinătate doar pentru că s-a ambiționat să îi facă în ciudă unei colege care ocupa un post de asistent manager, dar era favorizată de șef. După luni de furie, în care se simțea nedreptățită, neavând nici farmecele colegei sale, deși nu e urâtă deloc, și-a pus în cap să aplice pentru un masterat în afara țării, unde apoi și-a găsit și loc de muncă. Pare o poveste simplă, la prima vedere, însă este interesant cum funcționează uneori invidia în scop constructiv. Atunci când îți canalizezi energiile spre un scop personal, și nu ca să faci rău cuiva. O altă fată, care lucrează ca asistent social în cadrul unui ONG, a făcut o remarcă interesantă, când discutam la o cafea. Și anume că noi, femeile, când ne aflăm într-o concurență în fața bărbaților, încercăm să dăm tot ce avem mai bun din noi, să arătăm mai bine, mai deștepte. În schimb, când ne aflăm între noi femeile, o tocăm mărunt pe prima care ne întoarce spatele. Revenind la povestea fetei cu jobul, este clar că ea de fapt s-a upgradat pentru a dovedi șefului, nu colegei sale favorizate, că e mai bună decât aceasta. Efectul pentru ea a fost benefic.

Există și altfel de decizii, care presupun o cale mai scurtă, dar deloc comodă. Ca cea relatată de un bărbat, care s-a întâlnit recent cu o prietenă. Aceasta i-a măturisit senin că a acceptat să devină amanta unui șef, pentru a-și păstra același post și salariul aferent. A motivat că are rate la casă, deși are și un soț. O problemă mare a fost astfel fragmentată în mai multe probleme mici. Femeia a ales această cale tot din cauza unei concurențe la job.

Capacitatea de a te ridica deasupra unei situații, ca să poți o lua o decizie de schimbare, are nevoie de un imbold. Întrebarea reală este de fapt de ce nu luam aceste decizii independent de situațiile care le generează? Adică, vrei să faci un master în străinătate, îl faci pentru că asta îți dorești. Te îngrijești, te îmbraci elegant, fără să fie nevoie să treci printr-un divorț, ca să schimbi asta. Vrem să epatăm în situații care ajung să ne domine sau să ni se para comune. Sau în cele ce presupun un soi de competiție și rivalitate, unde orgoliul și atenția socială sunt mai presus. Nu e rău când cineva își schimbă drumul și dorește mai mult. De multe ori și societatea ne obligă să acționăm astfel, să alegem rute ocolitoare sau care nu se află în fișa postului. Iar upgradarea este câteodată doar un compromis, nu o decizie personală.

Foto pixabay.com


Posted

in

by

Comments

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: