Despre profeții din Social Media, cu Victor Kapra

victor kapra

                Când a plecat din presă în plină carieră jurnalistică pentru un proiect de freelancer într-un domeniu în care mulți bâjbâiam pe atunci, a dovedit că previziunea lui privind criza ziarelor românești a fost adevărată. Din 2006 are un blog foarte citit, în domeniul tehnologiei digitale, și a devenit consultant Social Media când mulți nu știam cum se traduce asta exact. Urmează o discuție pe care am așteptat-o de multă vreme, în care veți vedea că Victor Kapra, căci despre el este vorba, nu a fost dintotdeauna un as în domeniu, ci a început de la zero. A avut aceleași reacții pe care mulți din generația „baby boomers” sau X le-au avut atunci când au dat peste un computer. Mi-a spus lucruri foarte interesante și extrem de utile mai ales pentru cei care utilizează rețelele de socializare în scop de business și pentru crearea de brand. De luat notițe!

Save sau Save as? 

Dar să o luăm cu începutul. Care a fost prima întâlnire a lui Victor cu digital media și cum a reacționat? „Au fost două momente cu adevărat memorabile, cu 24 de ani în urmă 🙂 Primul a însemnat o uimire teribilă. Guvernul din vremea aceea, anul 1994, discuta eliminarea Matematicii din examenul de bacalaureat. Am nimerit la un computer  la care un amic discuta online cu români din lumea întreagă, matematicieni autohtoni care emigraseră deja, pe tema respectivă. Mi se părea extraordinar, SF, să poți să comunici, prin chat, electronic, real time, cu oameni din Australia, de pildă. Să ne aducem aminte că pe vremea aceea telefoanele încă aveau disc pentru formarea numărului.
Câteva luni mai târziu, m-am angajat ca editor la Mediafax și mi s-a spus că trebuie să corectez  știri la computer. Computer? Dar n-am mai lucrat niciodată cu așa ceva. Lasă că înveți tu! În prima zi, mi-a fost dificil să pricep diferența dintre „save” și „save as”.
Apoi, în anul 2000, am obținut o bursă la Maastricht School of Management. Am studiat principii de web design, usability și alte lucruri pasionante despre site-uri, cu un profesor excepțional – începea fiecare curs cu idei ale filosofilor antici.”

Cum a luat decizia care i-a schimbat complet viața și cariera? Eu mi-l amintesc ca fiind printre primii de la noi care s-au preocupat de Social Media, el zice că nu chiar: „E drept, am blog din 2006, încă funcțional, și care a fost și este o sursă interesantă de venituri personale. Avantajul pe care l-am avut a fost acela că fiind parte din middle management în trustul de presă la care lucram, am avut acces la cifre – vânzări, publicitate etc – și în 2008, chiar înainte de explozia crizei, mi-am dat seama că presa tipărită se va duce în cap și că pe jurnaliști îi așteaptă vremuri grele. Așa că am făcut o mișcare nebunească: mi-am dat demisia și am ales să lucrez ca freelancer, consultant în Social Media. Nu regret nicio secundă decizia de atunci, s-a dovedit inspirată.”

Dark Side of the Social Media

L-am întrebat pe Victor cum definește Social Media, deja a devenit un termen uzual în vocabularul nostru: „Este cea mai importantă revoluție în Comunicare de la apariția tiparului încoace. Să ne aducem aminte că până la primul exemplar tipărit, acum 563 de ani, Biblia era o carte pe care muritorii de rând nu aveau cum să o răsfoiască. Exemplarele de Biblie erau doar în manuscris, extrem de scumpe și rezervate clerului și elitelor. Odată cu apariția tiparului și a traducerii Bibliei din latină în limba diverselor popoare, cetățenii de rând au putut să aibă, treptat, un exemplar în casă, să citească și să gândească în alt fel. A fost un moment extraordinar. Revoluția de astăzi, Social Media, permite oricărui individ cu acces la internet să-și spună părerile, liber, privilegiu rezervat până acum vreo 10-15 ani doar presei tradiționale. Vrei să devii jurnalist, lider de opinie, scriitor, influencer, să te descarci nervos – ai acum medii ieftine, accesibile, 24 de ore din 24 – mă refer la rețele sociale, bloguri, forumuri, grupuri online.
Bineînțeles că există și o parte întunecată a Social Media – proliferarea știrilor false, propaganda anti-democrație, manipularea maselor, sinucideri în rândul copiilor victime al hărțuirilor online, voce pentru psihopați, dar omenirea a ieșit câștigată datorită Social Media.”

Cursuri Social Media pentru oameni ocupați

În prezent, Victor Kapra este unul dintre cei mai cunoscuți și căutați consultanți în Social Media, a ținut mai bine de o sută de traininguri și cursuri pentru grupuri diverse, de la manageri din multinaționale și până la studenți și antreprenori, în toată țara. De ceva vreme, a venit cu un concept interesant: „Cu timpul am căpătat experiență iar anul trecut am avut o revelație: majoritatea trainingurilor de Social Media de pe piață sunt gândite pentru avansați.  Însă sunt mulți oameni ocupați cu profesiunea lor, cu familiile, care nu au avut timp, energie, interes să treacă dincolo de utilizarea minimală a Facebook sau LinkedIn, de pildă. Or, Social Media constituie o cale extraordinară de creștere a vânzărilor, de întărire a brandurilor, inclusiv cel personal.
Apropo de brandul personal, acesta mi se pare extrem de important pentru că dacă acum 10-15 ani era de ajuns să muncim conștiincios într-o organizație pentru a urca în ierarhie și a ieși la pensie din respectiva organizație, azi niciunul dintre noi nu știe unde va lucra și ce va face peste trei-cinci ani. Companiile fuzionează, dispar, fișele posturilor se modifică dramatic. Brandul personal online contează enorm în supraviețuirea profesională. Dar să revin. În PR și Marketing a avut loc de asemenea o revoluție: dacă înainte aceste activități erau rezervate departamentelor interne specializate sau/și agențiilor angajate, acum Marketingul și PR-ul organizațiilor de succes sunt făcute și de manageri, și de angajați, cei care cunosc cel mai bine produsele și serviciile, mult mai bine decât o firmă de PR. Și pentru asta trebuie proceduri, pricepere. Cum răspunzi unui client care te înjură nemulțumit, pe tine, companie, pe Facebook? Cum promovezi un nou produs, online, cu cheltuieli minime? Cum te asiguri că un angajat concediat nu provoacă un scandal online care să îți facă praf imaginea? Cum comunici eficient cu clienții potențiali sau existenți, cui îi determini să te promoveze gratuit? Acestea sunt doar câteva dintre temele unui training Social Media cu adevărat util pentru companii, manageri și antreprenori. Și pentru că timpul nostru e limitat, am lansat un curs online de Social Media, accesibil și ca abordare a temelor, și ca preț. Fiind online, e tot timpul la dispoziția doritorilor, în metrou, într-un blocaj de circulație, la birou, în timp ce aștepți la dentist. Cursul poate fi accesat la această adresă: https://www.patreon.com/victorkapra. Un abonament de 5, 10 sau 20 de dolari pe lună (vezi „Tiers”) îți dă accces la acest training online. Abonamentul poate fi întrerupt oricând. Cum spuneam, sunt cursuri accesibile, gândite pentru oameni ocupați. Fiecare modul poate fi asimilat în 10-15 minute, iar dacă sunt nelămuriri discutăm online. Zic că e o investiție bună pentru viitorul companiei și al propriei persoane. ”

Eu sunt sigură că e așa, pentru că, până acum, nu a existat o acțiune inițiată de Victor care să nu fi decurs cum a prevăzut. Eu l-am asemuit cu Steve Jobs, nu doar pentru că are barbă :), ci pentru vizionarismul lui. Chiar vă rog să mă credeți că orice minut petrecut în compania lui Victor e de aur, din punct de vedere al învățămintelor pe care le poți dobândi într-un ritm rapid.

 

Foto arhiva personală Victor Kapra

Cover foto pixabay.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s