Despre un echilibru între carieră și familie sau cum poți fi Batman și Zână Bună

        A trecut ceva timp de când n-am mai scris povești ale oamenilor dintre noi, care prin deciziile pe care le iau, își schimbă viața. Căci despre curaj e vorba până la urmă, nu înainte de a ști ce drum ți se potrivește. Ceea ce înseamnă o autocunoaștere, un demers pe care nu toți îl stăpânim, pentru că generația 35+ nu a fost încurajată să aibă propriile păreri și să-și evalueze stima de sine. Rostul acestor povești este și acesta, de a arăta că, pe lângă educația primită, mai e nevoie și de eforturile noastre pentru a face ceea ce e bine pentru noi.

       31933950_10216469886127573_5742846190760755200_nAzi e despre Alina, o femeie de 37 de ani din Arad, foarte implicată în comunitatea locală, pe care am cunoscut-o acum doi ani la un eveniment pe care l-am avut acolo. Alina Hadded este convinsă că investiția în oameni, pornind de la investiția în propria persoană, este cel mai important lucru în viață. Absolventă a Facultății de Științe Economice, cu un master în Marketing, Audit și Expertiză Contabilă, s-a gândit să dea admitere și la Facultatea de Drept, unde a intrat cu brio. După ce a născut, a urmat cursuri pentru a deveni specialist în Comunicare. Și-a donat toate bursele obținute unor cauze sociale. Aparent, domeniile nu au legătură între ele, însă Alina spune că îi sunt de mare folos în rolul de manager pe care-l are la propria companie. Este căsătorită de 13 ani cu Mak, de origine tunisiană, care face parte din top managementul unei multinaționale. Au o căsnicie împlinită de băiețelul Ayan, și e implicată în multe proiecte locale. De curând, a înființat ziarul „Gazeta locală”. De unde atâta forță și determinare, până la urmă Alina e un om ca oricare, și cel  mai important o femeie care nu uită să arate bine în fiecare zi.

„Provin dintr-o familie de intelectuali (mama- cadru didactic, tata- medic stomatolog). Întrucât tata a decedat în 1995, pe când aveam doar 14 ani, (și tocmai aflasem că fusesem admisă la liceu la clasa în care îmi dorisem și pentru care fusese o concurență acerbă- 8 candidați pentru un loc), mama a fost nevoită să ne crească  și educe singură (am o soră mai mică decât mine cu un an și jumătate). Mama este „EROUL” meu. A făcut sacrificii colosale pentru a ne împlini vise, dar, dacă este să analizez acum, la „rece”, cel mai frumos cadou dăruit de ea a fost, de fapt, educația.”ali si sinzi

Mi-a povestit despre școlile pe care le-a absolvit, cea de Comunicare chiar în această vară. Vârsta nu are importanță când e vorba să înveți ce-ți place, pare să fie una din devizele Alinei, care știe să aplice cunoștințele acumulate în ceea ce face zi de zi. Alina nu este un colecționar de diplome, ci o persoană care știe exact ce face.  Pare dificil și este, dar Alina mi-a făcut o mărturisire interesantă: „Am să-ți spun un secret: dintre toate atribuțiile pe care le am, cele aferente „meseriei” de mamă mi se par cele complicate, care incumbă o multitudine de responsabilități și care mă sperie cel mai tare, cu atât mai mult cu cât, în 2013, am primit un alt cadou „fără instrucțiuni de utilizare”- pe Sînziana, care acum are 22 de ani.” Partea frumoasă e că Alina și Sînziana au fost colege la Facultatea de Comunicare și au avut amândouă de pregătit examenul de licență, o experiență inedită: A fost o aventură interesantă, din care am învățat amândouă câte ceva: ea m-a învățat să fiu mai relaxată, iar eu i-am inoculat ideea că singura ei concurență este persoana din oglindă și că la aceea trebuie să se raporteze și să evolueze, ignorând „zgomotul de fond”. Datorită ei nopțile „albe” din sesiune au fost chiar haioase!”

ali si mak 10 ani casnicie (1)Am întrebat-o cum și-a cunoscut soțul o femeie preocupată mai mult de studiu și de carieră: „Pe soțul meu l-am cunoscut în urmă cu 13 ani. Lucram la un cabinet de contabilitate, iar el era client al companiei la care eram angajată. La cât de mult lucram pe atunci, cred că, dacă nu l-aș fi cunoscut pe el, aș fi rămas necăsătorită. Am fost întotdeauna o femeie „de carieră” și cred că ar fi fost aproape imposibil să mă îndrăgostesc de un alt gen de bărbat. Îmi vine să râd și acum când îmi amintesc prima zi în care a venit la noi la birou și, după o conversație de câteva ore, i-am spus, hotărâtă, colegei mele de birou: „acest bărbat va fi soțul meu”. În ziua nunții ne-am amuzat copios amintindu-ne momentul acela. Mak este născut în Tunisia, dar a urmat studiile la o școală americană și, inainte de a veni în România în 2005, lucrase 6 ani în Portugalia. Sunt foarte puține momentele în care simțim că facem parte din două culturi diferite și, fiind doi adulți cu capul pe umeri, zic eu, le gestionăm ușor comunicând. Dacă stau bine să analizez lucrurile, cred că unele discuții le-am fi avut doar pentru că el este bărbat și eu femeie, dincolo de apartenența la vreo cultură sau religie (fiecare și-a păstrat religia). Cred că este foarte important să ai „cei șapte ani de acasă” și să nu fii egoist, să-ți iubești realmente „jumătatea”. Este la fel de adevărat (și mă mândresc cu acest lucru!) că am alături un om de excepție, de o inteligență sclipitoare (un om care face parte din top managementul unei multinaționale, la nivel mondial), cu care fac o echipă nemaipomenită. Întrucât trăim vremuri ciudate, în care rata divorțurilor atinge cote colosale, mă simt cu adevărat binecuvântată de a avea alături iubirea vieții după toți acești ani.” 

ali si makAlina a fost o studentă eminentă, iar toate bursele și le-a donat unor cauze sociale: „Totul a început de la un pariu făcut cu soțul meu în primul semestru al primului an de studiu în care eu am afirmat că voi obține doar note de 10. Așa a și fost, iar faptul că am obținut bursă de merit (la o universitatea privată!) m-a încurajat să o țin tot așa până la capăt. Trebuie să recunosc să și cadrele didactice m-au încurajat în această nebunie, fiind bucuroși că sunt dornică nu doar de a asimila informațiile, ci și pentru faptul că o fac cu un scop nobil. Beneficiarii au fost mulți pentru că am investit (da, o consider o investiție în oameni!) în orice proiect am fost solicitată- de la achiziționarea de ghetuțe pentru copiii fără posibilități materiale, la calculatoare și până la plata integrală pentru un an universitar a unei studente care urmează același program de studiu și care tocmai a finalizat anul I (în acest proiect mi-a urmat exemplul coordonatorul științific al lucrării de licență, finanțând, la rându-i, un student).”

ali sinzi ayanPrima întrebare care se naște după ce citești până aici este cum reușește Alina să le facă pe toate? „Eu le spun tuturor că sunt un Batman în trup de Zână Bună, dar până în prezent nu m-a crezut nimeni 😛 Vorbind serios, având în vedere că și eu am tot 24 de ore la dispoziție într-o zi nu pot decât să conchid că fie sunt mai organizată, fie mă încăpățânez mai mult să duc unele lucruri la bun sfârșit. Este adevărat, în egală măsură, că nu îmi permit să pierd nopțile altfel decât pentru proiectele în care sunt implicată deja (facultate, companie, asociație și ziar), iar timpul meu liber este, de fapt, timpul alocat familiei.”

walid ali makCred că în acel răspuns sub formă de glumă, de Batman în trup de Zână Bună, se află cheia succesului Alinei. Tot ceea ce face are un obiectiv bine determinat și gândește mereu și efectele. Consideră că educația este cea care îți deschide uși, dar fără a uita de cei care au nevoie, la rândul lor, să evolueze. Faptul că soțul o sprijină în tot ceea ce face păstrându-și astfel reciproc libertatea, este un alt detaliu de luat în seamă. Și, vă mai spun ceva, mi-a plăcut la Alina acea modestie rafinată, punctează reușitele ei pentru a fi un exemplu și altora. Când i-am cerut câteva fotografii pentru a ilustra acest articol, nu mi-a trimis niciuna cu ea singură, am ales eu pe propria răspundere una 🙂

Foto arhiva personală Ali Hadded

Un gând despre „Despre un echilibru între carieră și familie sau cum poți fi Batman și Zână Bună

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s