Despre blondele care gândesc

      Știu că titlul e atractiv și oarecum intrigă, dar are legătură cu ce urmează. E medic stomatolog, a lucrat cinci ani în Anglia, după care s-a întors cu familia acasă. Soțul ei este un apreciat neurochirurg, care după o muncă de opt ani a câștigat respectul britanicilor, iar acum operează în România, unde a înființat din resurse proprii o platformă online pentru a-i ajuta pe pacienți. Au un băiețel, iar ea are și un blog din 2007, foarte citit, intitulat, „Și blondele gândesc”. Eu l-am descoperit cu mulți ani în urmă și citeam textele sincere și, pe alocuri, pline de haz. Miruna Ioani este la fel de sinceră și hazlie și în realitate, când am abordat-o ca să o întreb, printre altele, de unde până unde numele ăsta de blog.

18837081_1532662826784701_3533072987647777655_o„Miruna Ioani e medic dentist, blogger și mama unui băiețel adorabil. S-a făcut blondă dintr-o întâmplare, când soarele a bătut-o efectiv în cap. Așa că a zis, de ce nu? Apoi i-a plăcut atât de mult, încât a zis că rămâne. Blondă. Și-a făcut blog cu nume intelectual, ca să contrabalanseze efectele culorii de păr. Blogul a apărut și el dintr-o întâmplare. Îmi plăcea de un băiat, l-am căutat pe google și i-am găsit blogul și lacunele de ortografie. Așa că mi-am făcut și eu unul, mai mult ca să-i arăt cum se face. Atâta tot. În timp, eu am scris, oamenii au citit. Mai întâi erau câțiva, vreo 2,3, care pentru mine erau oricum foarte mulți, căci nu îmi dau seama cum au ajuns de m-au găsit. Apoi ei au revenit. Și au spus și la alții. S-au strâns câteva sute în fiecare zi. Acum sunt și mai mulți și e foarte bine. Suntem destul de mulți încât să te sperii când publici ceva, dar destul de puțini încât să te simți ca într-o familie.” 

Și-a cunoscut soțul la o nuntă, „banal”, zice ea. O perioadă, relația lor s-a desfășurat la distanță pentru că el locuia la Cluj, iar ea la București. „Apoi el s-a mutat în Anglia, la studii. Iar eu am rămas.” Au locuit mai bine de doi ani împreună, apoi s-au căsătorit, pentru că ea l-a urmat în Anglia, „Da, eu sunt o norocoasă că l-am găsit. M-am măritat cu iubirea vieții mele, iar ăsta e un mare noroc cu siguranță.”

24862241_1716673431718199_7382766362849029056_nAm întrebat-o ce părere are despre relațiile care se consumă de la distanță. „Urăsc relațiile la distanță. Nimeni nu ar tebui să se iubească pe Skype. Îndrăgostiții ar trebui să se bucure unii de alții, să se simtă cu mâinile, cu picioarele, cu părul din nas. Să le fie dor numai așa, cât el e în baie și se spală pe dinți. Cât ea întârzie mult să-și pună rujul pe buze. Dar nu ar trebui să se permită mii de kilometri între ei. Așa ceva ar trebui să fie ilegal. Acum, vorbind serios, relațiile la distanță nu se pot pune la categoria relații pe bune. Relațiile la distanță sunt ca viața în concediu, îți place și dacă te duci la Eforie Sud. Vă place sau nu, ăsta e adevărul. Și, la un moment dat, trebuie să alegi: relația sau distanța. Și vezi ce iese apoi.” Mi-a plăcut fermitatea cu care a răspuns la o temă atât de actuală în era virtuală.

În Marea Britanie ea lucra ca dentist, iar cariera soțului ei neurochirurg se afla în plină ascensiune, însă au decis să-și crească acasă copilul, așa că s-au întors în România. „Am locuit aproape 5 ani eu, și el aproape 8 în Anglia. Am hotărât să ne întoarcem fiindcă am zis că am terminat cam tot ce aveam de învățat și de făcut acolo. Eram mulțumiți cu ce am trăit, învățat, câștigat, dar simțeam că se poate și mai bine un pic. Iar acela era momentul să revenim în România. Știi, în viață nu e totul despre bani. ”, spune Miruna.

23559949_10154786276155806_516596280564882285_nAm întrebat-o ce este pentru ea iubirea, e o întrebare pe care o pun de obicei celor despre care scriu aici, pentru că îmi place să fiu surprinsă de răspunsuri, și nici acum nu am fost dezamăgită: „Iubirea e atunci când te poți săruta pasional cu cineva după ce-a mâncat o ciorbă de burtă cu mult usturoi. La prima noastră întâlnire, el a mâncat ciorbă de burtă și nu glumesc deloc.”

Mi-a mai spus că persoana care a jucat un rol important în destinul ei este soțul, Horațiu: „Dacă nu era el, nu aș fi plecat niciodată din țară. Probabil nici nu m-aș fi măritat. Nici stomatologie nu aș fi învățat. Dar, pentru el, am început și să gătesc, dacă îți poți imagina! :p” 

21728456_752371151613649_1380349657855406522_nÎmi plac oamenii ca Miruna, care nu cad în șabloanele vehiculate de decenii în raport cu propria profesie, însă păstrează acel standard al calității, fără a-și pierde din naturalețe. Dincolo de articole cu umor, pe blogul ei postează sfaturi despre îngrijirea dinților și despre parenting. Bancurile cu blonde își pierd argumentele când cunoști femei ca Miruna. Medic, mamă, soție, blogger, scriitor (a publicat într-un volum colectiv la Editura Univers), implicată în diverse campanii, conferințe, Miruna e un model al generației 30+ care dovedește că se poate face slalom reușit între carieră și viață personală, în niște vremuri dinamice și volatile. Despre dr Horațiu Ioani, soțul ei, puteți citi aici. Mulțumesc, Miruna!

Foto arhiva personală Miruna Ioani

2 gânduri despre „Despre blondele care gândesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s