Despre puterea de a schimba schimbarea

15895261_10211951538401016_6564589571037130234_n     Am cunoscut-o prin cărțile mele, a venit la una dintre lansări acum trei ani. Am ținut legătura și îi admiram figura drăgălașă și corpul de balerină. Știam că a trecut printr-o poveste de dragoste, care nu s-a încheiat cum ar fi vrut. Uneori îi citeam articolele de pe siteul ei, care promovează hrana sănătoasă. Cumva, am simțit că e într-un fel de căutare, fără să am date. Anul trecut am aflat că are cancer, de fapt, am aflat că recidivase cancerul. Eu nu am știut nicio clipă că mai fusese bolnavă, niciodată în discuțiile noastre nu mi-a spus acest lucru. Și am dorit să știu mai multe. În 2011, când a fost diagnosticată cu cancer la sân, și-a schimbat complet viața. A renunțat la postul de director de bancă și a urmat o școală de nutriție și terapii complementare. A devenit blogger și consilier nutriție holistică. „Desigur că această situație limita în care am fost implicată, m-a determinat să schimb TOT și să încep o nouă viață. Cred că orice situație limita cu care ne confruntăm în viață, necesită o schimbare radicală și începerea unei noi experiențe, unei noi vieți. Iar viață respectivă se trăiește!”, spune Delia. Apoi cancerul a dispărut, iar Delia s-a bucurat de orice oportunitate care-i stârnea pofta de viață. A iubit, a călătorit, a experimentat, a meditat, a continuat cu blogul Hranatate.com, care a luat și un premiu.

29102105_10216212615605283_555041011663896576_nCancerul a revenit după câțiva ani la modul agresiv, încât Delia a trebuit să se opereze și a slăbit foarte mult. Nu mai putea să meargă, dar surâsul nu i-a pierit nici în cele mai grele momente. După multă răbdare, tratamente și exerciții, a reînceput să meargă, iar de curând a putut conduce mașina din nou, după un an de repaus forțat.

„Sunt un suflet, o particula din Dumnezeu, precum suntem toti.”, mi-a spus Delia despre ea. „În 2011 am fost diagnosticată cu cancer de sân. Între timp și pe măsură ce am avansat în cunoaștere, pe măsură ce am experimentat noi și noi orizonturi, și abordarea mea s-a schimbat. Astăzi, de exemplu, nu cred că o alimentație strictă înseamnă neapărat un stil de viață sănătos. Astăzi, eu cred că trebuie să-ți hrănești corpul și ființa cu ceea ce simți că ai nevoie.”  Am întrebat-o cum a fost viața ei între cele două episoade de cancer. „Între cele două experiențe nu știu dacă am trăit firesc. Pur și simplu am trăit. Am trăit vieți complet diferite, dar le-am trăit. Pentru mine, prima experiență cu boală a fost suficient de puternica încât să mă facă să schimb TOT, iar prin asta înțeleg nu doar stilul de viață, ci mi-am schimbat întreagă viață, la 180 de grade. Am făcut din nou școală, eu fiind economist de profesie, m-am reprofilat și am făcut o școală de terapii complementare și nutriție. Mi-am schimbat profesia : am renunțat la postul de director de banca și am devenit blogger și consilier nutriție holistică. Practic, între cele două experiențe, pot spune că am trăit o nouă viață. Desigur că această situație limita în care am fost implicată, m-a determinat să schimb TOT și să încep o nouă viață. Cred că orice situație limita cu care ne confruntăm în viață, necesită o schimbare radicală și începerea unei noi experiențe, unei noi vieți. Iar viață respectivă se trăiește!” 

29067274_10216212614885265_3223877111794106368_nAm fost curioasă să aflu ce stil de viață avea înainte de a se îmbolnăvi, pentru că se știe că și stresul este un factor declanșator al multor afecțiuni. „Da, poate fi și stresul. La prima experiență cu boală, mă puteam consideră o persoană extrem de stresată. Aveam un job foarte solicitant și da, eram stresată! Dar, a două oară eram ZEN total. Deci, nu știu dacă stresul poate fi considerat principalul factor declanșator al cancerului. Și neîmplinirea în iubire poate fi responsabilă de activarea celulelor nocive! Dar, la fel că stresul, nu știu dacă este principalul „vinovat”. Pentru mine, a două experiență cu cancerul a venit, aparent, fără nici un motiv. Eram împlinită, din toate punctele de vedere; îmi schimbasem complet viață în bine; eram ft fericită și ZEN și bufff….a revenit cancerul 🙂 Desigur că am suferit un șoc și am petrecut multe nopți nedormite, întrebându-mă unde, cum și de ce am greșit, de a revenit boală. Apoi, răspunsul a venit din senin, în inima mea : „Nu te mai întreba DE CE, pentru că nu este important. Ce contează este ce va ieși bun în urma acestei experiențe!”. Din acea zi, am renunțat să mai cercetez cauza. Trăiesc și observ experiența și aștept să văd ce va ieși bun din asta!”

Cât despre schimbări, au fost în mod inevitabil, și le-a făcut față. „În primul rând, am învățat că nu suntem vinovați pentru bolile noastre! Dacă ai să urmărești teoriile emise de medicină alopată sau cea alternativă, în privința bolii, toate au un punct comun : că bolnavul e vinovat! Că stilul de viață, că fumezi, că faci sex neprotejat, că nu te-ai îmbrăcat bine, că mănânci prost, că bei alcool, că ai un Ph acid, că mănânci carne, că nu mănânci carne și lista este lungă. Apoi vine medicină spirituală și îți spune de Karma și că probabil ai făcut tu ceva greșit în altă viață și ai torturat oameni si d’aia suferi în viața asta. Sau că nu te iubești suficient sau că ești rău, egoist, zgârcit și d’aia te constipi. Am înțeles că nu suntem vinovați pentru boală sau pentru orice experiență „negativă” pe care o trăim, pentru că aceasta nu este o pedeapsa. Dacă te raportezi la boală ca la o pedeapsa, atunci ai pierdut din start. Mai important decât să cauți o cauza, un motiv, mi se pare că ar trebui să lucrezi pe schimbarea realității. Nu-ti place ce trăiești? Poți schimba! Iar schimbarea survine atunci când faci schimbări : îți schimbi alimentația, modul de a gândi, renunți la fumat, te rogi, meditezi etc Cu alte cuvinte : faci altceva decât obișnuiai să faci!”15032781_10211296506825636_4016647447963316325_n

Delia nu și-a pierdut deloc speranța în iubire. „Înainte de a reapare boala, la începutul anului 2017, i-am cerut lui Dumnezeu să mă ajute să experimentez iubirea. Și cam despre asta a fost 2017 : multă iubire. Atât de mulți oameni mi-au darut iubire : oameni pe care îi cunoșteam sau pe care nu îi cunoșteam, oameni la care mă așteptăm, dar și mai mulți cei la care nu mă așteptăm.” Fata cu corp de balerină și surâs drăgălaș merge mai departe și își face lecțiile cu sârguință, ca un elev care se pregătește mereu pentru examene. Prin puterea ei de a face schimbări permanent cu ea și viața ei, Delia este o supraviețuitoare care nu se lasă schimbată. Un paradox demn să ne pună pe gânduri.

 

Foto arhiva personală Delia Popa

Un gând despre „Despre puterea de a schimba schimbarea

  1. Admirabil Om ! Un caracter puternic ancorat de viata, care înainteaza prin aceasta ‘vale a plângerii’ privind înainte cu îndrazneala spre alte experiente, încrezator si cu speranta de schimbare continua a paradigmei perceptiei limitate de cele cinci simturi relative. Un Suflet luptator, curajos, iubitor de tot ce e frumos, întotdeauna va iesi biruitor din încercarile vietii, atâta timp cât nu-si pierde speranta si credinta în Viata absoluta, eterna, care are dimensiuni nelimitate de spatiu si/sau timpul relativ, efemer, scurt si imprevizibil al materiei aparente, ci în profunzimea sufleteasca si spirituala a IUBIRII ABSOLUTE, *SURSA LUMINII DIVINE*
    Un gând bun tuturor Sufletelor iubitoare, faptura sa va fie învaluita-n razele de Soare !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s