Despre o poveste de reînvățare a iubirii la 55+

     Ne-am revăzut după mai bine de un deceniu, după ce drumurile noastre profesionale s-au despărțit. La acel moment era divorțată, cu un copil școlar, iar în urma partajului fostul soț îi lăsase perdelele și covoarele. Așa că Irina a dormit o vreme pe jos împreună cu copilul. Încetul cu încetul și-a luat mobilă, și-a revenit, s-a ocupat de copil, iar după o relație consumată mai mult pe fugă, a cunoscut un bărbat care i-a redat speranța în iubire. După ani de singurătate și lacrimi, un bărbat care o căuta zilnic, se îngrijea de ea, gătea și o ajuta i se părea că e ceva ce nu mai credea că poate exista pe lumea asta. El era văduv și rămăsese singur cu un copil. Un argument în plus care a cântărit în ochii uscați de lacrimi ai Iriniei și le-a redat strălucirea de odinioară. Învățase să zâmbească, să se bucure, era îndrăgostită și totul mergea bine. El avea un serviciu foarte bine plătit și nu-i cerea decât să-i fie alături. Vorbiseră chiar de căsătorie. Uneori i se părea că e prea răsfățată, se întreba cum de a dat norocul peste ea, mai ales că trecuse demult de prima tinerețe. Și poate totul ar fi decurs așa, în înțelegerea lor, având grijă de copii, gătind împreună și adresându-și vorbe drăgăstoase. Dacă într-o zi, ea nu și-ar fi aruncat un ochi curios în laptopul lui lăsat deschis. Știți basmele în care femeia are voie să intre în toate camerele din castel, însă doar într-una nu, că e de rău. Cam așa a fost pentru Irina, când dintr-o fereastră i-a apărut anunțul „Ofer clipe de plăcere femeilor dornice de senzații tari. Discreție asigurată”. Toate detaliile îi aparțineau celui care o ceruse de nevastă. A simțit că nu are aer și că vede roșu în fața ochilor. Pentru câteva momente nu a înțeles de ce el făcea ce făcea, iar în tot acest timp îi făcea ei declarații patetice de dragoste. Vraja se rupsese. Sigur că el s-a înfuriat că ea și-a băgat nasul în laptopul lui și a amenințat-o că-i va face rău copilului. Asta a pus capac și atunci Irina și-a dat seama că intrase într-un fel de joc nesănătos din care a încercat să scape cât mai repede. Deși îl iubea pe cel în mâinile căruia era gata să-și pună viața, a rupt relația rapid. Despărțirea nu a fost ușoară, mai ales că domnul amator de plăceri ocazionale a hărțuit-o o vreme, pornind de la rugăminți și promisiuni și ajungând la amenințări. După un timp a renunțat și în viața Irinei s-a așternut liniștea.

Copilul ei a crescut, s-a îndrăgostit și s-a căsătorit. Irina, rămasă singură în casa plină de zbucium și momente puține de bucurie, a început să iasă în oraș cu un grup de prieteni. Într-una din aceste întâlniri a cunoscut un bărbat de aceeași vârstă, singur, au început să vorbească și să se apropie. Prin răbdare și sinceritate a reușit să-i stârnească stolul de fluturi amorțiți din stomac. După multe tatonări, justificate de experiența neplăcută de ceva ani în urmă, Irina și-a dat seama că aceea nu a fost iubire, ci atașament, din teama de a nu rămâne singură. Că acel om care a dezamăgit-o profund îi oferise un exces de atenție tocmai pentru a-și masca viața ascunsă. Mai mult, a realizat că toate traumele și modul în care le-a făcut față proveneau din copilăria ei, marcată de divorțul părinților (tatăl era violent). A fost crescută de bunici, iar modelul patern care i-a lipsit a fost proiectat inconștient în bărbații pe care i-a ales. Și care inevitabil au dus-o de fiecare dată la marginea prăpastiei. La 55+, Irina a redescoperit iubirea și bunătatea, s-a autoevaluat și s-a resetat. Călătorește mult („Îmi doream mereu asta”, mi-a zis), pentru că actualul partener are afaceri în domeniul turismului, iar ea îl ajută, și îmi mărturisește că iubirea este liniștea sufletească și echilibrul. Și că niciodată nu e târziu să înveți ce e iubirea, atâta timp cât îți recunoști slăbiciunile, treci peste spaime și îți dai seama unde e de reparat.

(Numele Irina a fost ales pentru protejarea identității)

Foto pixabay.com

 

 


4 gânduri despre “Despre o poveste de reînvățare a iubirii la 55+

  1. Dragostea adevarata n-are vârsta, e curata iar când este declansata, seamana cu o cascada. Un torent ce-nfrunta muntii, izbind stânca de granit, producând în vai curentii, sentiment curat si sfânt… 🙂
    O duminica superba, draga Corina !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu