Despre un antreprenoriat autentic românesc, la feminin: Cristina Chiriac

     Ne-au apropiat tații noștri dispăruți, am împărtășit aceleași doruri și etape ale pierderii iremediabile. Dar am descoperit că avem și alte lucruri în comun, pe lângă faptul că amândouă ne-am regăsit în Top 100 Femei de Succes 2017 (Capital). E o femeie cu multe preocupări, mamă, soție, în anul 2010 a devenit Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, titlu acordat de Comisia Europeană. După o muncă de opt ani a fondat Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor, rezultatul unei munci de echipă și poate cea mai  puternică entitate asociativă feminină. Din pasiunea sa pentru costume populare poartă colecția etnografică prin toată lumea, de la Viena, la Shanghai, New York sau Moscova. Are propria emisiune „Autentic românesc” pe Canal 33 și este implicată în multe alte proiecte. Cristina Chiriac este o femeie a zilelor noastre, iar eu am provocat-o la sinceritate, pentru a afla cum a fost acest drum, de la pasiune la business. Povestea ei a început în locul ei natal și educația primită.

IMG_7132„Am plecat de acasă cu traista goală dar plină de visuri. În Câmpulungul meu mic nici măcar nu exista termenul de antreprenoriat, exista doar sămânța plantată cu grijă de tata, de a ajunge OM mare. Cu fiecare alegere pe care am făcut-o, dar mai ales cu fiecare lucru pe care am ales să nu îl fac, mi-am croit un destin. Îmi este greu să fac aprecieri asupra muncii mele însă pot spune un lucru, toată viața mi-am respectat cuvântul dat, poate și de aceea drumurile mele s-au deschis atât de frumos. Sunt mamă și acest fapt mi-a schimbat modul de acțiune, cei doi copii sunt rațiunea mea de a fi. Pentru ei, cum spunea Caragiale, simt enorm și văd monstrous. Cu gândul la viitorul lor, tot ceea ce macină această țară devine pentru mine chipul răului și al urâtului, poate și de aceea militez atât de înfocat pentru antreprenoriatul feminin. Pot spune cu mândrie că sunt deschizător de drumuri în aceasta privință. Pot spune că niciodată nu mi-a fost frică de muncă și am știut întotdeauna că pentru a-mi clădi o carieră trebuie neapărat să respect toate etapele și să acumulez cât mai multe informații. Poate și de aceea am avut curajul să îmi risc locul de muncă pentru această aventură frumoasă numită, antreprenoriat. Pentru mine antreprenoriatul a fost soluția de a avea un trai mai bun, chiar dacă acest lucru a venit la pachet cu multe sacrificii și un pachet de muncă nenormat, bula mea de aer curat și cu dreptul de a face o selecție  a calității umane.”

IMG_5827Colecția „Flori de ie” a ajuns o afacere pornind de la pasiunea pentru costume populare. Cristina le expune în toate colțurile lumii și îmi spune că sunt primite cu entuziasm și admirație peste tot. Cum i-a venit ideea? „Visul meu de la maturitate a fost să strâng poveștile neamului românesc într-o colecție și apoi să le arăt lumii întregi. Viața mea de acum pare desprinsă din poveștile vechi cu iz de muzeu ambulant. Așa simt eu adevărata istorie a neamului meu, a cui sunt și care îmi este menirea, conștientizând că aceasta este singura mea șansă, să pot zâmbi în continuare. Așa pot spune că mi-am descoperit vocația și mi-am redescoperit puterea interioară de a înfăpui și reînvia tradițiile românești. Dragostea mea pentru costumele populare, așadar, nu este întâmplătoare, are legătură cu educația pe care am primit-o, dar și cu zestrea genetică pe care am moștenit-o. Flori de ie nu este doar o colecție etnografică, cu care am colindat patru continente,  ne-am asumat o misiune importantă și anume aceea de a duce tradiția mai departe alături de toate aceste minunate femei care mai știu să coasă. De la Viena la Shanghai, New York sau Moscova, peste tot pe unde am ajuns am simțit admirația și lacrimile din sufletul celor care ne-au atins poveștile. Mă simt onorată să fiu eu cea care primește atâtea dovezi de dragoste și respect pentru zestrea neamului meu.”IMG_6056

Și iată că acum Cristina se pregătește de un mare eveniment, în premieră: lansarea Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor, care va avea loc pe data de 8 martie, la Palatul Parlamentului. Drumul până aici nu a fost ușor: „În anul 2010 am devenit Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, titlu acordat de Comisia Europeană. Acest titlu a venit la pachet cu o responsabilitate mare pe care mi-am asumat-o cu mândrie. În cei opt ani de activitate pot spune că am interacționat cu mii de antreprenoare, am empatizat cu ele și am construit și căutat soluții împreună. Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor este rezultatul unei munci de echipă și cred că reprezintă astăzi cea mai  puternică entitate asociativă feminină ce reunește mai multe patronate și asociații importante care au femeile în centrul acțiunilor și preocupărilor lor. Femeile au dat dovadă de curaj și viziune încă din cele mai vechi timpuri, susținând implicarea în viața economică și socială încă din perioadă antebelică, în anul 1815 se înființa prima organizație de femei: Societatea Femeilor Române. Cred că două sute de ani sunt suficienți pentru a demonstra că româncele sunt capabile să continue în mod asumat și să acționeze în mod unitar, susținând astfel crearea unui sistem de suport instituționalizat pentru antreprenoarele din România.”

IMG_5386Fiecare zi începe pentru Cristina cu o cafea bună, dar nu are o oră fixă când se termină, acesta este antreprenoriatul. Am întrebat-o ce este succesul pentru ea: „Pentru mine astăzi succesul nu se mai măsoară în funcțiile pe care le dețin sau în  zerourile din cont. Succesul se măsoară sau mai bine zis îl cântăresc în recunoștința celor de jur. Mă simt împlinită și sunt recunoscătoare vieții că pot construi într-o societate în care se pare că ne antrenăm zilnic să dărâmăm.”

Abilitatea de a transforma hobby-urile în afaceri de succes, disciplina și un set de principii, iată câteva dintre „armele” cu care Cristina și-a îndeplinit visurile și oferă un sprijin și altor femei. Conexiunile joacă și ele un rol important și pare că acesta e doar începutul. Mult succes, Cristina!

 

Foto arhiva personală Cristina C.

 

 

Comments

2 răspunsuri la „Despre un antreprenoriat autentic românesc, la feminin: Cristina Chiriac”

  1. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Facând abstractie de frumusetea aparentelor, nobletea, iubirea si frumusetea sufleteasca, gândirea rational-obiectiva, altruist-expansiva, dragostea de oameni în general, si de conationali si tara în special face din astfel de Suflete, cei mai buni ambasadori al frumusetilor fara egal, al valorilor, traditiilor si culturii neamului românesc, mentinând si promovând identitatea nationala, împiedicând asimilarea si amestecul cu alte culturi si traditii straine care este principiul si scopul marilor puteri financiare mondiale.
    Sunteti superbe si admirabile, toate ! Fiti binecuvântate !

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: