Despre cea mai tăcută revoluție

rock-music-2845150_1280

 

      „Ești X sau Y?”. „Te comporți ca un Z, dar pari un Alpha”. Posibile replici ce vor fi purtate între oameni din diferite generații. Pentru că X, Y, Z Alpha reprezintă anumite perioade de timp, eșalonate din 1966 până în prezent: generația X (născuți între 1966-1976), generația Y (1977-1995); generația Z (1995-2012), generația Alpha, născuți după 2010. Se pare că cei din X sunt cei mai afectați în realizarea visurilor lor, traumatizați, dar și generația cu cei mai mulți intelectuali.

Y sunt utilizatori frenetici ai internetului, uniți între ei, deloc loiali brandurilor, sofisticați, creativi.

Z sunt crescuți în mediu modern, tehnologizat și divers, nu cred în idealuri, ci în comunicare.

Alpha sunt cei care vor schimba viitorul, tehnologia face parte din viața lor, precum un organ necesar.

Observați că și descrierile devin tot mai lapidare, pentru că practic fiecare generație preia bagajul celei anterioare, dar păstrează doar ceea ce îi folosește. Sensul evoluției este selecția pe toate planurile, iar interesant este că generațiile mai „mature”, să spunem așa, adică cele din X și Y învață să selecteze. Foarte grea abilitate, pentru că, ați ghicit!, este vorba de alegeri. Cine reușește să dobândească această abilitate, supraviețuiește, în sens figurat, desigur. Poate ține pasul cu toate schimbările și se adaptează, mai greu, dar în ritmul lui.

Încet și în liniște, în jurul nostru spațiile se măresc, distanțele se apropie, percepția asupra timpului e alta, suntem în mai multe locuri deodată, ne deplasăm ușor. Durata de viață s-a prelungit sub ochii noștri, prototipurile „bătrâneilor” copilăriei noastre sunt, la 45+, femei sexi și bărbați seducători. Persoane de 50+ și 60+ sunt foarte active, merg la sală, folosesc rețele de socializare și device-uri în trend, își refac viața, își schimbă joburile, călătoresc mult. Tocmai am vorbit cu o prietenă de departe, are 50+ și face turul Americii, prin Canada, într-un truck. Își dorește demult să facă asta și acum s-a împlinit. Îmi zice: „Corina, am văzut munții în sare și am plâns de emoții!” (traversa un parc național din Alberta), iar eu am înțeles-o perfect și m-am bucurat pentru ea. Un amic 50+ a început o afacere cu totul diferită de ceea ce a lucrat, dar pornind de la o pasiune a sa mai veche: gătitul. Nu e ușor deloc, dar el e mulțumit. Un alt amic mi-a povestit că a reușit să iasă din căsnicia, care era de conveniență de mulți ani, ca să stea cu femeia pe care o iubea. „Vreau, cât mai trăiesc, să văd cum e să fii fericit când iubești”, mi-a mărturisit el. O femeie mi-a spus că a decis să nu mai asculte de ce zic alții și s-a căsătorit cu un bărbat mult mai tânăr decât ea și nu regretă. O mamă 45+ și-a susținut fiica atunci când aceasta i-a mărturisit că e îndrăgostită de o femeie alături de care dorește să-și petreacă viața.

Oamenii învață să aleagă și să lupte pentru ceea ce le place. Sparg tipare și le e greu, dar deschid drumuri pe care ceilalți care vin să meargă mai ușor. Așa se întâmplă de fiecare dată, e ca o spirală. Probabil că unii care citesc rândurile de mai sus ridică o sprânceană sau se scandalizează, e și asta o alegere. Se vehiculează că, în acest ritm, noul 35+ e vechiul 50+, ar fi bine, mai multe șanse la alegeri. Medicina evoluează, se preconizează că în doi-trei ani va fi administrat la scară largă vaccinul contra cancerului, descoperit recent.

Avem nevoie de modele de supraviețuire, de acele povești adevărate care să arate că „se poate”. Că trebuie să scăpăm de vechile setări și să ne adaptăm vremurilor. Barierele nu există decât în mințile noastre, iar riscurile sunt o provocare. De aceea voi începe un nou proiect care va aduce poveștile adevărate ale unor oameni din toate generațiile, care au reușit, chiar dacă a fost un preț de plătit. Pentru că drumul până la cunoașterea de sine nu e ușor, dar odată ajuns acolo, vei ști ce să faci. Tocmai suntem martorii unei revoluții, cea în jurul propriei noastre axe.

Foto pixabay.com

5 gânduri despre „Despre cea mai tăcută revoluție

  1. Traim o autentica (r)evolutie universala, o „cernere a grâului” în care selectia naturala va separa valorile iubirii autentice de falsele valori ale ipocriziei. Viitorul omenirii este unitatea în diversitatea iubirii absolute, iar adevarul este medicamentul care vindeca orice boala si suferinta, eliberând sufletul de materia moarta, de pamântul greoi, framântat de furtuni, ger si ploi. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Si eu simt la fel, Fabiola, mai ales ca participam fara sa ne dam seama la toate aceste metode de prelungire a vietii: preocupare pentru sanatate si sport, mai aproape de animale si de natura, atentie la alimentatie, iar toate sunt posibile datorita propagarii rapide a informatiei cu ajutorul tehnologiei. Este clar o revolutie, si ma bucur sa fac parte din ea 🙂

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s