Despre vârsta fericirii

old-people-545232_1280     De la buna mea amică Ina, care locuiește la New York și mi-a mai furnizat istorioare interesante, am aflat o poveste parcă desprinsă din tărâmul lui Moș Crăciun, unde ni se îndeplinesc dorințele. E o poveste adevărată. Despre o femeie, Mărioara, în vârstă de 60 de ani, bona unor prieteni de-ai Inei. Mărioara provine dintr-o mică localitate românească, a avut o căsnicie nefericită, din care au rezultat doi copii. Soțul o bătea de câte ori avea chef și, din cauza loviturilor în cap, femeia a rămas cu migrene. Dar a stat lângă el și a suportat abuzurile cu stoicism și și-a crescut copiii. La 60 de ani a rămas văduvă. Și-a îngropat soțul, fără regrete, și a decis că e timpul să facă ceva pentru ea. A apelat cu curaj la o agenție de babysitting și a obținut un post de bonă la o familie din New York. Fără să stea pe gânduri, și-a pus în valize puținele lucruri mai bune și s-a îmbarcat în avion. După puțin timp, a cunoscut un domn pensionar, cu care s-a măritat. Recent, Mărioara a revenit dintr-o vacanță în Caraibe și se bucură de viață.

Unii vor spune că a venit prea târziu această libertate. Însă povestea ei confirmă zicala că „niciodată nu e prea târziu ca să fii fericit”. Dacă am sta să calculăm câți ani din viață suntem fericiți, am avea surpriza să constatăm că foarte puțini. Și că e doar o prejudecată asocierea noțiunii de fericire cu o anumită vârstă. Sunt convinsă că mulți am prefera să apucăm măcar încă cinci ani de bucurie și mulțumire sufletească, în locul unei rutini instalate, în care ne proiectăm iluzii de fericire.

Iar jurnaliștii de la „The Daily Mail” au consemnat niște statistici interesante despre cât timp din viață pierde un om: dormim 25 de ani; ne plângem de diverse lucruri cinci luni, însă râdem doar 115 ore într-o viață; așteptăm 60 de ore un telefon important și petrecem 653 de ore în gări, stații de autobuz; 336 de zile din viață suntem bolnavi; cinci ani îi irosim pe internet, dar mai puțin de o lună suntem romantici (îmbrățișări, cine romantice, apusuri de soare privite împreună); mai bine de cinci ani îi trăim făcând curățenie în casă, iar o femeie pierde 136 de zile pentru a se aranja înainte să iasă din locuință. Și lista este lungă. La un simplu calcul aritmetic, constatăm că sunt puțini anii pe care îi trăim doar pentru noi și pentru visurile noastre. Pentru că, deși dorim să facem ceva, toate aceste îndeletniciri uzuale ne seacă resursele și suntem obosiți. Iar timpul trece într-un singur sens.

De aceea nu cred că există o vârstă anume pentru a te bucura de viață. Un sondaj celebru realizat printre persoanele de 50+ a surprins aspectele vieții pe care acestea le-ar aborda, dacă ar fi mai tinere. Și ar fi: călătoriile, colecționarea de momente frumoase, comunicarea cu familia, sănătatea, curajul de a-și îndeplini un vis. În scrierile mele am vorbit mult despre curajul de a face schimbări și susțin că importantă este încercarea, care te trece în alt plan, iar această translatare este de fapt dificilă. Iar miracolele există doar în noi și nu mi se pare ceva mai potrivit, în ajunul sărbătorilor, ca povestea Mărioarei, care, la 60 de ani, și-a luat viața în mâini și o trăiește cu adevărat. Mulțumesc, Ina, pentru poveste!

Sărbători cu magia regăsirii de sine să aveți!

Foto pixabay.com


Posted

in

by

Comments

6 răspunsuri la „Despre vârsta fericirii”

 1. Avatarul lui firdeiarbainbataiavantului
  firdeiarbainbataiavantului

  Aveţi mare dreptate. Până recent, mai ales că am 61 de ani, credeam că vremea mea a cam apus, mai ales că am un handicap locomotor şi două experienţe ratate în dragoste. Dar Dumnezeu a vrut să cunosc o femeie, fără vreun handicap, care m-a făcut să regăsesc iubirea şi să simt bucuria ei. Aşa că, da, dacă simţi chiar şi doar o zi sau o săptămână de fericire, este mult mai mult decât a nu fi cunoscut-o niciodată. Pentru că sufletul nu îmbătrâneşte niciodată. Sărbători fericite şi un An Nou cu bucurii!

  Apreciat de 3 persoane

 2. Avatarul lui Corina Ozon

  Frumoasă și povestea ta! Mă bucur mult pentru voi. Sărbători fericite!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Avatarul lui Mihaela Niculescu
   Mihaela Niculescu

   La 50de ani m-am indragostit LULEA,la 53 mi-am dat demisia de la un post tv unde am fost candva colege si… azi sunt recasatorita si fac naveta New-York-Bucuresti😀Felicitari pentru minunatele scrieri pe care le citesc cu drag!Sarbatori cu LUMINA in suflet!

   Apreciat de 2 persoane

   1. Avatarul lui Corina Ozon

    MIhaela, ce bucurie să te regăsesc! De multe ori m-am gândit la tine când scriam, știam povestea ta, te-am lăsat pe la 40 și ceva de ani, când erai singură, cu fetița, și îți doreai pe cineva alături, care să te protejeze. Mă bucur că ești fericită. Te rog să-mi scrii despre tine pe corinaozon@gmail.com sau pe Facebook. Te pup cu drag! Sărbători fericite!

    Apreciat de 1 persoană

 3. Avatarul lui Joseph
  Joseph

  Când iubesti cu-adevarat,
  Si oferi tot ce-ai primit,
  Timpul se opreste-n loc,
  Si esti vesnic fericit !

  Dragostea nu-mbatrâneste,
  Taina ascunsa-n tarâna.
  Cel ce sapa si-o gaseste,
  Nu o mai lasa din mâna !

  Când iubesti, simti libertatea,
  Dincolo de spatiu-timp.
  Dragostea învinge moartea
  Si transcede-acest pamânt !

  Sarbatori frumoase, vesnic luminoase, zile fericite, doruri împlinite…

  Apreciat de 2 persoane

 4. Avatarul lui Corina Ozon

  Mulțumesc! Sărbători fericite!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: