Despre cum devine ziua de 40 de ore și românca ce va reuni generația 50+ din Canada

23415992_1529933057093066_1300009763_n     Născută în Ploiești acum 50 de ani și emigrată în Canada de 15 ani, a făcut parte din prima echipă McDonald`s din România, a schimbat mai multe domenii de activitate, iar azi este consultant de carieră la Colegiul Mohawk din Hamilton pentru cei care doresc să-și găsească drumul profesional. A fost nominalizată și premiată printre primii 25 de imigranți din Canada, pentru că de când locuiește acolo s-a implicat în numeroase acțiuni de voluntariat fiind premiată pentru contribuția ei la îmbunătățirea comunității: Mohawk College Community Award (octombrie 2010), Volunteer Hamilton – Community Builder Award (aprilie 2015) și Absolutely Fabulous Women over 40 – Community Award (februarie 2016). Acum se ocupă de ultimele detalii ale celui mai de amploare eveniment din diaspora română din Canada „Sărbătorim! 50 de ani din 150! Împreună”, un concept gândit și pus în practică de ea, alături de o echipă de nădejde, pentru că așa cum spune Gabriela Covaci, „numai echipa aduce succesul”. Cum a reușit să facă și cum face atâtea lucruri într-o țară străină, pe lângă serviciu, casă și familie, ne spune chiar ea, o adevărată forță care catalizează alte forțe benefice.

23414546_1529894287096943_540342402_nMai întâi mi-a povestit cum a plecat în Canada. A luat această decizie cu soțul și au emigrat împreună cu băiatul de 11 ani atunci, iar ea era însărcinată cu al doilea copil, pe care l-a născut pe tărâm canadian. Simțeau că în România nu aveau perspective, iar plecarea părea o variantă care să le dea mai multe șanse de a mai putea face ceva cu viața lor cât erau încă tineri. Cum a fost adaptarea peste ocean? „Eu, personal, nu am așteptat minuni de la Canada, eu am vrut mai întâi să-i dau Canadei ceva până să-i cer. Ea deja mi-a dat libertatea și cetățenia, acum era rândul meu. De acomodat, am făcut-o într-o secundă, din trei motive: eu îi trăsesem pe toți după mine, să iau din presiunea, de pe umerii soțului și, în al treilea rând, trebuia să reușesc și asta trebuia să se întâmple IERI! Bariere sunt și în țara în care te-ai născut, important este să vezi unde le este butonul de deschidere. Sunt extrem de multe lucruri pe care nu le știi, acum poate este mai simplu decât acum 15 ani, că totul este atât de mulat pe informație. Atunci nu erau decât forumuri și foarte puțină informație oficială. Când înveți făcând, cum zic canadienii, nu este așa ușor. Dar lucrurile se aranjează, nu trebuie să disperi, și trebuie să vezi partea plină a paharului mereu.” Mai întâi a lucrat ca asistent manager într-un restaurant, cu un salariu minim. A apelat la un consultant de carieră român care i-a dat niște puncte orientative în privința carierei, apoi a lucrat în marketing, ca trainer, a obținut mai multe certificări și a studiat consilierea în carieră la Colegiul Mohawk din Hamilton, unde a și rămas să lucreze ca și consultant de angajare. În paralel, Gabriela a avut și are o intensă activitate de voluntariat, foarte apreciată în rândul comunității canadiene și care i-a adus premii importante.

23432868_1529893910430314_1162150455_oDar odată ce ai ales o schimbare atât de mare, cum e emigrarea, intervin și alte schimbări în viață. Gabriela spune însă că la ea schimbările au fost chiar un stil de viață, ca un Săgetător cu fire rebelă ce e. „Am să dau doar câteva exemple, cât de cât într-o ordine cronologică. Când am decis că vreau să am primul copil. Andrei este unul din cele două minuni pe care viața mi le-a oferit. El mi-a schimbat mult existența în 1992, când îl aveam doar pe el. Apoi plecatul meu dintr-un serviciu la stat (adică sigur) într-o companie multinațională. Când am plecat la McDonald’s,  părinții mei erau în șoc, nu vorbeau decât de serviciul meu sigur din spital și de cartea mea de muncă. Ce ridicol, ce greu era să-i înțeleg, greu îmi este și acum, sincer, și încă mai încerc să le schimb concepția, deși este cam o cauză pierdută. Apoi m-am îndrăgostit, și încă sunt îndrăgostită! Eu am o relație specială cu soțul meu, nu știu cât de mult m-a putut schimba, dar cu siguranță mi-a marcat destinul. Schimbarea de țară și emigrarea au fost o decizie pe care am luat-o împreună și nu regretăm nicio secundă schimbarea făcută. Nu știu dacă am fi putut realiza în România în acești ani tot ce am realizat împreună cu familia mea aici. Am să închei cu decizia de a voluntaria, implicarea mea în comunitate și în afara ei și, nu în ultimul rând, ajutorul necondiționat pe care îl ofer. Implică mult timp, multă dedicație, multă energie, dar nu aș fi unde sunt acum în ceea ce privește imaginea mea, dacă nu făceam acest lucru.”

23439501_1529934827092889_1204562930_nAșadar, Gabriela are un job, face voluntariat, are o familie, doi copii de crescut, sigur că am întrebat-o cum reușește să facă toate acestea. „Cheia succcesului este simplă: dacă ai în jurul tău două ingrediente de bază ca susținători: familia și comunitatea, ziua ta devine atunci de 40 de ore! Întrebări de genul CUM POțI, CâTE ORE ARE ZIUA TA, CUM DE REUȘEȘTI SĂ FACI CE FACI le tot aud de 15 ani. Poți să faci orice dacă vrei, dacă nu vrei, atunci găsești scuze, nu că nu ai putea să faci! Ziua mea are fix 24 de ore. Trei ani de zile cât am făcut masteratul, aveam școală, serviciu și lucram și jumătate de normă ca profesor, și nu am oprit motoarele deloc! Am reușit cu o medie de 4.2 ore dormite să fac totul așa cum am dorit și să termin si un GPA (medie) de invidiat! Cât despre cum reușesc, eu cred în ce fac și, dacă mă apuc de ceva, sunt trup și suflet acolo. Eu nu fac lucruri cu jumătate de implicare și de aceea ies, pentru că pozitiv atrage pozitiv în aceste cazuri. Eu nu încerc să-i schimb pe cei care nu cred în mine, mă uit mereu la ce fac, ce inițiez, câte vieți am schimbat și mai ales cred că am creat un val de exemple că se poate lucra în echipă și că numai echipa aduce succesul.” 23468580_1529894080430297_1055103024_o

Spune că anul 2017 a fost unul magic pentru ea, că pe parcursul celor 15 ani de Canada a câștigat distincții, dar doar anul acesta au fost trei, una după alta. Cea mai „caldă” fiind TOP25 Canadian Immigrant Awards”: „În fiecare an se aleg 25 de Canadieni care nu au fost născuți în Canada, dar care au făcut o diferență prin prezența lor în această țară. Procesul este unul destul de lung. În ianuarie, în fiecare an se deschid nominalizările. Propunerea vine de la o organizație cu care voluntariezi, dar apoi îți cer tot felul de alte scrisori de recomandare. La trei luni după nominalizare, pe 8 MARTIE am primit un email”. Iar acesta confirma că fusese desemnată printre primii 25 de Imigranți din Canada. „Din Martie până în Aprilie 2017 a fost o lună de foc, mă trezeam și nu-mi venea să cred ochilor….Magdalena Manea, un jurnalist și un blogger din Canada, a scris povestea mea, am tradus blogul ei în engleză și l-am pus pe blogul meu ( nu de alta, dar eu nu puteam scrie atât de frumos ca Magda). Alte patru bloguri din Canada, Europa, inclusiv Romania, au început să invite lumea să voteze! Foști colegi din România care încă sunt acolo sau care acum sunt în lume plecați și-au invitat colegii să mă voteze. Comunități de români din alte provincii și din US invitau comunitatea să mă voteze. Am văzut atunci la cald, ce înseamnă o comunitate unită!”

Dar povestea merge mai departe, Gabriela va scrie istorie, la propriu, prin evenimentul pe care l-a pregătit alături de o echipă formidabilă, eveniment la care am onoarea de a participa și eu ca invitată. Este vorba de „Sărbătorim! 50 de ani din 150! Împreună!”, care va avea loc pe 25 noiembrie: „Am inițiat acest eveniment pentru că am vrut să fie un fel de “THANK YOU” pentru cei din Canada care au facut posibil ca eu să câștig acest premiu de TOP25! Eu am fost doar motorul, scânteia sau cum vrei să-i spui. Restul este o echipă care face posibil acest event și o armată de oameni care acordă sprijinul ca să se realizeze. Ecoul acestui eveniment va putea fi urmărit pe pagina evenimentului http://www.romania-oiubirefixa.com și nu am să spun nimic mai mult acum decât că totul va fi EPIC și NEMAIÎNTÂLNIT!”. Desigur, că voi relata detalii și eu de la fața locului.

23416078_1529894177096954_674894504_n„Mottoul meu este : TOTUL ÎN VIAȚĂ SE ÎNTÂMPLĂ CU UN SCOP. NIMIC NU ESTE ÎNTÂMPLĂTOR. Deci nu regret nimic, eu nu am avut o viață foarte simplă și mereu lucrurile mi-au reușit, dar cu multă muncă. Deci nu încerc nici să schimb și nici să mă întreb de ce? Încerc mereu să schimb doar lucrurile pe care le pot controla”.

Un traseu deloc ușor, în care deciziile de schimbare au jucat un rol important, dar dublate de muncă și ambiție. Gabriela Covaci, care a reușit prin această rețetă să împingă standardele și să rescrie comunitatea românească din țara frunzei de arțar, printr-o nouă viziune asupra spiritului de echipă și a relaționării. Generația 50+, la 150 de ani Canada, va scrie istorie. Așa cum am mai scris, reprezintă generația limbajelor Fortran și Cobol, sunt cei care citeau cărți de autori interziși și ascultau muzică pe casete răsucite cu creionul. Sunt cei care și-au rescris propriile destine, dar au o iubire fixă- România.

Gabriela Covaci deține un master în educație la Universitatea din Michigan și este consultant de carieră, iar în urmă cu zece ani a înființat organizația non-profit RoCaTeach, care oferă evenimente și diverse programe pentru copiii proveniți din familii multiculturale.

 

Foto și video Gabriela Covaci

Comments

5 răspunsuri la „Despre cum devine ziua de 40 de ore și românca ce va reuni generația 50+ din Canada”

  1. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Cinste lor, ambasadorilor iubirii de neam si tara, autentici mesageri ai valorilor si culturii traditionale, care transmit pretutindeni în lume caldura si frumusetile sufletului curat al autenticitatii românesti, adevarati luptatori si învingatori ai spiritului calit, harnic, luptator curajos, mostenire genetica puternica ce-si trage seva din negura vremilor din credinta, speranta, si iubirea neconditionata de Dumnezeu si implicit de oameni.
    Un bun exemplu pentru toti românii dezradacinati, printre care ma regasesc si eu, însa sufletul mi-a ramas la locurile natale,pe unde haladuesc imaginar, visând în continuu la o reântoarcere acasa.
    O zi buna si mult har la scris, draga Corina ! Îmi plac articolele despre oameni autentici ! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Avatarul lui Corina Ozon

    Mulțumesc pentru aprecieri, Joseph!

    Apreciază

  3. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Am iubit si apreciat totdeauna Sufletele deschise, luminoase, autentice, originale, frumoase si iubitoare, dincolo de aparente…din tot Sufletul !

    Apreciază

  4. Avatarul lui Prima săptămână din turneul în Canada – Corina Ozon

    […] o filmare pentru „Noi Românii Tv”. De organizare s-a ocupat Gabriela Covaci, despre care am scris deja pe site-ul dupa35.com, motorul acestui turneu. La această locație, afacere românească, am […]

    Apreciază

  5. Avatarul lui A doua săptămână în Canada – Corina Ozon

    […] pentru efortul de a forma un spirit de echipă și de a schimba lucrurile. Despre ea am scris aici. Turneul a fost posibil și datorită Editurilor Univers și Herg Benet, și brandurilor Adesgo și […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: