Despre povestea unui succes cu lecții de viață dure

       Marta (1) A preluat o publicație căreia nimeni nu-i mai dădea șanse și a creat un brand care reunește o comunitate puternică de oameni de afaceri. A realizat prima revistă integral peste hotarele românești și de 18 ani menține un spirit Biz. A învins cancerul, este soție și mamă, iar acum spune că a reușit să găsească sensul și să știe ce lasă în urmă. Marta Ușurelu mi-a spus povestea ei, despre toate temerile, căderile și reușitele, pentru că important este să înveți din lecțiile vieții și să mergi mai departe.

Pentru Marta, aventura a început când era studentă la Filosofie și a făcut practică într-o redacție de ziar. După numai câteva zile i s-a propus angajarea. Au urmat colaborări la Cronica română și la Ziarul financiar, iar ea a știut că meseria de jurnalist este cea mai frumoasă din lume. Cum a ajuns antreprenor și să aibă propria publicație, e o poveste foarte interesantă: „Am ajuns antreprenor în cea mai neagră perioadă pentru presa scrisă! Criza din 2009 a determinat închiderea multor publicații. De atunci a început să scadă interesul pentru presa scrisă și s-a declanșat explozia online-ului. Legat de resurse, nu aveam nimic palpabil. Din contră, revista avea datorii, iar oamenii din echipă erau neplătiți de luni bune. Nu știu dacă aveam așteptări clare, cert este că, în momentul în care foștii acționari au spus că închid revista, i-am întrebat – fără a mă gândi și a avea un plan – de ce nu mă lasă pe mine să mă ocup de ea. N-am știut ce mă aștepta, dar așa am simțit în acel moment. Cele mai importante resurse s-au dovedit a fi echipa, care a rămas lângă mine, dar mai ales experiența pe care o aveam.” Dar greul abia a început, iar Marta își amintește ce măsuri a luat ca să relanseze publicația: „Am făcut planuri peste planuri și calcule. Femeile construiesc cărămidă cu cărămidă. Am căutat să văd ce am nevoie să funcționeze în prima lună. A trebuit să găsim noi colaboratori și parteneri cu care să lucrăm. Așa am ajuns să tipărim în Serbia, la Radin, pentru că nicio tipografie nu ne primea în țară fără plata în avans. La fel de important ca funcționarea, am început să gândim subiecte curajoase care să prezinte oamenii de afaceri în ipostaze pe care cititorii nu le cunosc și care să atragă atenția. Fiecare revistă, fiecare eveniment pe care l-am gândit l-am realizat având în prim plan conținutul și, deși a fost greu, deși am primit multe refuzuri, nu ne-am lăsat.” MartaAsaftei

Biz este unic laureat Red Dot din România. În premieră absolută pentru România, Brandient și Biz au câștigat legendarul premiu Red Dot Design Award, cea mai prestigioasă competiție internațională de design, pentru coperta ediției BizSingapore.
Jurnaliștii revistei au lansat puternice campanii de conștientizare a valorilor românești (Susținem inovația, Sunt un țăran) sau proiecte unice în lume precum Biz Marketing Xchange, provocarea prin care cei mai importanți directori de marketing din România își schimbă, pentru o zi, compania în care lucrează. O altă inovație este Biz World, ediții ale revistei realizate integral peste hotarele țării, in Bruxelles, Londra, SUA, Germania, Singapore și Austria. Astăzi, Biz este un brand unic in mass-media de afaceri din România. De 15 ani organizează puternice evenimente de afaceri în 9 orașe din țară și 8 capitale din lume, de pe 3 continente. Dar până la aceste rezultate, a fost un drum lung, în care strategiile au avut un rol decisiv: „Atât companiile cât și jurnaliștii cred că totul se învârte în jurul banilor. Au uitat de cititor și de ceea ce înseamnă presa. Am făcut și noi aceeași greșeală, dar din 2010 tot efortul a fost să construim conținut. De la a prezenta continuu manageri care schimbă domeniul, start-up-uri care vin cu idei noi Și puternice Și până la a prezenta cele mai noi tendințe, a fost o muncă continuă pentru conținut. Așa am ajuns să facem împreună cu agenții de research studii de piață ca să venim cu conținut relevant pe principalele domenii de activitate. Să gândim evenimente nișate care să reunească profesioniștii din piață și să ajutăm la dezvoltarea și profesionalizarea multor domenii de activitate. Am avut multe așteptări, dar mai ales aspirații. N-am renunțat deloc în fata greutăților și a refuzurilor primite și mă bucur acum să văd că tenacitatea și încrederea în ceea ce facem au dat roade și că cele mai multe dintre ele s-au îndeplinit.”

Echipa BizMarta a avut și momente de răscruce în viață, momente în care nu știa dacă și cât timp va mai trăi: „Am avut, este adevărat, câteva momente grele. O tumoră care a crescut în plămânul drept în mai puțin de 8 luni. Pe radiografie se vedea că este mai mare decât inima și toți medicii erau neîncrezători în șansele unui rezultat benign al biopsiei. Nu m-am lăsat până n-am găsit medicul care să se gândească la mine și nu la caz, dr. Marius Paraschiv de la spitalul Bagdasar-Arseni. M-a operat și mi-a dat încredere, iar spre norocul meu tumora a fost benignă. Dar, cum în viață trecem de multe ori prin probleme și provocări, în 2010 am descoperit că am cancer de col uterin. Am mers la control la mai mulți medici și o serie de oncologi. M-am speriat de câteva ori ascultându-i cum n-am nicio șansă, cum va crește copilul fără mine… Așa că am decis să merg la Viena, la un medic care mi-a spus simplu că mă operează ca să vedem cum sunt și ce șanse am. Au urmat trei operații și multe momente grele, dar între ele mi-am petrecut timpul cu familia și cu echipa mea. Aveau nevoie de mine și în acel an m-am gândit cel mai mult la ei. Psihicul contează enorm. Și medicul, normal, dar esențial este să nu cazi sub gravitatea situației și să continui să ai activitate. În 2011 am avut primele analize bune și de atunci merg periodic la control.” Dar pentru Marta și acestea au fost lecții și spune că fiecare etapă a ajutat-o să fie mai puternică: „Să nu te lași. Să nu te gândești doar la tine. Să lupți pentru încă o vară. Poate sună ciudat, dar au fost zile în care, mergând la cumpărături, nu credeam că voi mai ajunge să port o rochie sau pantofii și vara următoare. Sunt multe de spus. Am avut noroc! Cumva am reușit să trec peste fiecare moment și fiecare etapă în parte m-a ajutat să fiu mai puternică. Sună ca un clișeu, dar asa este. Așa simt acum.”

22215049_10214459366307512_1332266390_nMarta este căsătorită cu Cristian Manafu, unul dintre cei mai activi bloggeri din România, trainer, consultant social media și cunoscut organizator de evenimente business-to-business. Au un băiat, Nicolas. Pentru Marta, familia înseamnă echilibru și fac tot posibilul să petreacă mult timp împreună, fără să se invadeze profesional. „O familie înseamnă dragoste, dar și multe încercări. Am avut norocul să fim colegi mulți ani ani înainte să ne căsătorim și ne-a ajutat, pentru că nicio relație nu e ușoară. Este nevoie de multă muncă să poți să construiești an dupa an, dar se poate. Noi suntem firi diferite, avem așteptări diferite, și am încercat să nu ne tăiem aripile unul altuia și să reușim să ne spijinim unul pe celălalt. Sincer, abia acum, dupa 12 ani pot să spun că simt că e ușor. Dar, iată, a fost nevoie de toți acești ani, ca să ajungem în acest stadiu. Acum ne înțelegem și fără să vorbim și ne bucurăm de noi și familia noastră. Legat de joburi, fiecare avem business-ul și strategia lui și încercăm să nu le intersectăm.”

Povestea Martei Ușurelu merge în culisele succesului, văzut din exterior ca ceva facil de obținut și la îndemână. Însă succesul fără menținerea unor standarde și fără multă muncă este cel mult de sezon. Ori aici vorbim de 18 ani de construcție pas cu pas, de temeri, de bucurii, de dragoste, dar și de frica de moarte. Important este să știi să dozezi lucrurile, astfel încât să nu te risipești și să rămâi tu însuți.

Foto arhiva personală Marta Ușurelu

 

 

Publicitate

Comments

3 răspunsuri la „Despre povestea unui succes cu lecții de viață dure”

 1. Avatarul lui domnuio

  Succes mai departe, Doamnei !
  Ușurel n-a fost cu toate că numele spunea asta 🙂 !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Avatarul lui haisacalatorimsite
  haisacalatorimsite

  Frumoasă lecție de viață!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: