Este licențiat în fotbal și a învățat să coasă singur. Acum își prezintă colecțiile pe podiumurile din Paris și Londra și creațiile sale apar în timp real pe site-urile renumitelor publicații Vogue și GQ. Consideră că formula succesului este „talent 10%, destin 30% și muncă cât cuprinde”. Drumul de la sport la fashion este aparent neașteptat, însă Florin Dobre, originar din Constanța, a fost mereu atras de modă. „Atras de modă am fost din adolescență, dar, odată cu Revoluția din 1989, a fost ceva mai ușor de accesat adevarata modă, iar la vîrsta de 25 de ani am considerat că nu poate fi nimic complicat în a face o cămașă care are doar 4 cusături. După aproximativ doi ani, am înțeles că totul necesită un timp de învățare, iar răbdarea este lucrul cel mai determinant în atingerea unui țel”. Fotbalul a fost o pasiune din copilărie, astfel că a absolvit Academia de Educație Fizică și Sport, iar pe timpul facultății mărturisește că a trăit din haine. Spune că a fost un autodidact, a cusut timp de zece ani, iar prima colecție a fost făcută integral de el și a lucrat la ea singur șase luni. „Prima concretizare cred că a venit odată cu prima prezentare, în anul 2009, cu o colecție numită simplu „Debut”, o colecție pe care am cusut-o singur, realizată doar de mine, la care am avut șansa și onoarea să lucrez cu Philippe Guillet, atașat cultural al Ambasadei Franței în România, probabil cel mai mare om de modă care a locuit o perioadă la noi. A lucrat pentru case de modă precum Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler.”
Creează haine pentru bărbați pentru că primele modele le-a făcut pentru el și prietenii lui și i-a fost mai ușor să creeze tiparele, iar prototipurile erau mult mai ușor de probat. „Unele dintre colecțiile mele au atins teme profunde, pătrunzatoare, iar showurile rămân pe retină și în inima privitorului. ”Panta Rhei”, prezentată la Paris, a adus în primul rând unul dintre cei mai respectați jurnaliști din Franța, redactorul șef de la cotidianul Le Figaro. Colectia ”62,2 m” a fost câștigătoarea Serbia Fashion Week, care l-a avut ca președinte al juriului pe Donald Potard, cel care a înființat Jean Paul Gaultier. Ultima colecție, „Le ciel est bleu”, este cea de a patra care apare pe cele mai importante canale de fashion din lume, Vogue si GQ UK. Toate aceste colecții vorbesc despre contemplarea naturii, a firii umane, vorbesc de Dumnezeu și de cât de importantă este comunicarea cu divinitatea, prin simplitatea cuvântului și întărirea omului, prin câștigarea corpului și a minții.” Spune că a avut șansa să fie ajutat de mulți oameni de-a lungul timpului, „totuși omul cel mai important a fost și este colaboratorul meu, Sava Ionuț Daniel, fără de care acest brand nu ar fi existat. Restul listei ar mai cuprinde cel puțin o sută de oameni, dar pe lângă Ionuț și Philippe aș vrea să il menționez pe Petru Berciu (Jagermeister), cu ajutorul lui am reușit să prezentăm la Paris și Londra.”
L-am întrebat cum definește el iubirea. „Și de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Sf. Apostol Pavel. Aici este superlativul dragostei, noi azi nu cunoastem o firmitura din ea, dar ne place să folosim cuvântul acesta pierzând din profuzimea lui…”. Adaugă că ceea ce-l caracterizează este răbdarea și că aceasta stă la baza reușitei. „România generează foarte multe talente care se ratează din păcate. Nu știu din ce considerente se ratau în anii trecuți, dar azi drogurile, țigările și alcoolul scad mult din randamentul tinerilor alături de care lucrez.”
L-am cunoscut pe Florin la Galeria Alexandra’s din București, unde și-a expus câteva dintre ținutele realizate de el. Showroom-ul lui se află pe Calea Moșilor, iar acum se pregătește să prezinte pentru prima oară la Cluj Napoca. Florin Dobre, devenit celebru după ce a definit conceptul de “superdandy relaxat”, care i-a cucerit pe britanici, într-un clip de sute de mii de vizualizări, ne-a vorbit despre răbdare, despre ajutorul oferit la momentul potrivit, despre modestie, despre tenacitate și despre munca în echipă. Destinul lui este să facă design, să creeze repere în vestimentația masculină, însă fără încredere și principii solide nu ar fi putut merge mai departe.
Articolul face parte din proiectul Corina Ozon Connections. Oamenii sunt legați între ei prin povești. No matter the distance, there are connections.
Foto arhiva personală Florin Dobre
Lasă un răspuns