Despre simplitate și balast

chair-2229578_960_720      În timpul călătoriilor mele în alte țări m-am întrebat de ce oamenii sunt mai relaxați și zâmbesc mai des. Sigur nu toți au bani, familii fericite sau o sănătate impecabilă, și sigur sunt destui care nu și-au îndeplinit visele. Am văzut mai multe trăsături comune. Atitudinea e una dintre ele, însă ea dă tonul celorlalte abordări. Desigur că pornește din educație, dar are o mare influență asupra conduitei. Este vorba de atitudinea de a se respecta pe sine în raport cu mâncarea, băutura, îmbrăcămintea. Și nu e vorba de bani aici, ci de calitate. Nici măcar de cantitate nu e vorba. Cu alte cuvinte, când te naști și crești într-un mediu care promovează respectul față de propria persoană, așa îți vei crește și copiii. În lipsa acestui principiu, te dezvolți purtând mult balast. De ce spun acest lucru? Pentru că respectul de sine include ceea ce îți place și de la care nu faci rabat oricât îți este de greu. Și, când îți este greu, găsești variante. Când nu ai această educație, poți ajunge pe un drum înfundat de propriul balast. Ce faci atunci când nu ai fost învățat că tu ești cel mai important pentru tine? Ești permanent plin de neîncredere, în tine și în ceilalți. Încerci să-ți faci diverse forme de apărare, care se întorc în final împotriva ta, pentru că și atacurile sunt imaginare. Formele de apărare sunt de fapt bariere între tine și ceilalți. Se ridică fortărețe în care creăm un univers așa cum ni l-am dori, dar care nu e funcțional fără a-l împărtăși cu cei din jur. Ceea ce am strâns devine inutil, adică balastul de care ziceam. Frica duce la strângerea de balast, balastul ne ține pe loc și ne trage înapoi. Uneori există riscul de a ne scufunda în propriul balast. Lipsa respectului de sine afectează gusturile culinare și cele vestimentare, ca și viziunea despre confort. Noțiunile devin confuze, de aceea, spre exemplu, unele persoane confundă confortul cu spațiul cât mai generos, fără să se gândească și la eforturile de a-l întreține. Sau eleganța cu numărul cât mai mare de haine scumpe. În privința mâncării, pot fi traume legate de lipsuri și există tendința achiziționării unor cantități mari de alimente, din care o parte se consumă învechite sau se aruncă. Gustul culinar implică echilibrul și dozarea, ca și combinațiile.

Ca temă generală a acestui text, educația ține de modul de a trăi simplu și de a gusta viața. O viață care nu e complicată ne dă mai mult timp pentru noi. Simplitatea este cu adevărat cel mai rafinat lucru, iar, dacă ea nu există la nivelele de bază ale existenței (dormit, mâncat, locuit), nu va putea exista niciodată cu adevărat la cele superioare. A trăi simplu este de fapt a te respecta pe tine și propriile forțe. La fel cum alegerile partenerilor le facem în funcție de cum am fost învățați să trăim, cu sau fără încredere în noi. Sunt de acord că o conștientizare a balastului și desprinderea de acesta poate da multe șanse simplității. Dar câți dintre noi îl conștientizăm? Poate, nu-i așa?, se întâmplă să-l ascundem sub un alt balast.

Foto pixabay.com

Anunțuri

3 gânduri despre “Despre simplitate și balast

  1. Acest „balast” este o mostenire genetica cu care venim în aceasta dimensiune a perceptiei existentei,iar pe parcursul dezvoltarii fizice si intelectuale,familia si societatea ne învata cum sa cultivam,sa ne acoperim cu acest „balast” sub care valorile autentice ale iubirii neconditionate,se vor atrofia si estompa pâna la disparitia totala,transformând omul (suflet viu) într-un corp (mort-viu) lipsit de valorile,sensibilitatea,frumusetea si nobletea sentimentelor iubirii profunde sufletesti,dincolo de aparentele limitate spatio-temporal relative,înselatoare,efemere,trecatoare,imprevizibile
    Zile însorite si fericite .

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s