Despre o aventură la capătul lumii

17410261_10155168768944581_752782047_n     A ajuns în Noua Zeelandă în urma unei discuții la un pahar, cu prietenii din Cluj. A fost singura dintre ei care a avut curaj să plece, fără să cunoască pe nimeni, fără să știe ce o va aștepta la celălalt capăt al lumii. S-a căsătorit, are un copil, a divorțat și lucrează în imobiliare. O aventură pe care Luminiței nu i-a fost teamă să o trăiască.

Cunoscând parcursul Luminiței, s-ar putea spune că plecarea ei a fost o căutare a unei alte vieți, diferită de cea pe care a avut-o în România, cu lucrurile bune și cu dezamăgirile ei. Luminița a absolvit Facultatea de Filologie, secția Engleză. A revenit în orășelul natal, Zalău, de unde mergea la Cluj, unde lucra la o bibliotecă. Acolo avea prieteni, ieșeau des. La o astfel de întâlnire, în iarna anului 2001, s-a născut ideea plecării în Noua Zeelandă. Culmea, ideea a fost lansată de un prieten și toți cei prezenți au fost de acord să plece împreună. Luminița a părut interesată de perspectivă, s-a documentat asupra climei, condițiilor de trai, și a depus actele pentru viză. Când s-a revăzut cu prietenii, a constatat că urma să plece singură. Ceilalți au renunțat, li se părea riscant și prea departe. „Și așa m-am urcat eu singură pe avion și am venit în celălalt capăt de lume, fără să cunosc pe nimeni, fără job, fără nimic altceva decât 2 valize și 3 mii de dolari americani. Împrumutați, evident.

1456603_10152038473203993_114016787_nPrimul an și ceva în Noua Zeelandă a trecut ca un abur. Am aterizat în Auckland la sfârșit de august 2001, în octombrie l-am cunoscut pe Adrian, ne-am îndrăgostit nebunește și în ianuarie 2002 ne-am mutat împreună, în iunie ne-am logodit, în octombrie ne-am căsătorit și, în aprilie 2003, ne-am întâmpinat pruncul pe lume.

Aceasta e povestea pe scurt. Dar ușor nu a fost. La aeroport, Luminița a fost așteptată de un reprezentant al românilor din Noua Zeelandă, pe care ea l-a contactat cu puțin timp înainte să plece. Nu avea unde să locuiască, dar în câteva ore a făcut rost de o locuință cu chirie. A urmat perioada de tatonare și cunoaștere, era o lume complet nouă, despre care nu avea foarte multe date. Încet-încet și-a făcut prieteni, apoi l-a cunoscut pe cel care i-a devenit soț, un englez născut acolo. Au avut un copil, au fost o perioadă fericiți, dar au constatat că sunt temperamente total diferite și au decis să divorțeze. Luminița spune că se află în relații amiabile, că menține legătura cu copilul, acum în vârstă de 14 ani. Îi este dor de cei din România, avea perioade când se visa în locurile din copilărie. Dar nu poate lua o decizie de ședere pe termen lung în altă parte, pentru că nu dorește să rupă relația tată-fiu. Este mulțumită cu viața ei, a făcut carieră în domeniul imobiliar și îi place mult ce face. O încântă faptul că marea se află la câteva minute de casă și că e înconjurată de plaje. „Plănuiesc să merg în Europa din 2 in 2 ani. Să-mi umplu sufletul și să respir cultură. Ideal, aș petrece 6-7 luni aici și restul în România, în fiecare an, intenționez să fac asta la pensie.”, spune ea. Deocamdată tehnologia o menține aproape de cei din România, vine și în vizită. Drumul Luminiței nu a fost simplu, cum ar putea părea la prima vedere, doar deciziile și determinarea au ajutat-o să evolueze. Aventura de la capătul lumii nu se va opri, din câte mi-a spus.17392840_10155168757119581_1075111676_n

Articolul face parte din proiectul Corina Ozon Connections, dedicat lunii martie, ce marchează primăvara și feminitatea,  susținut de Diamond by Adesgo. Sub această umbrelă voi continua să public poveștile adevărate ale Femeilor Diamond. Femei din diverse colțuri ale lumii, care nu se cunosc între ele. No matter the distance, there are connections.

Foto arhiva personală Luminița Sprague Cicortaș

 

logo adesgo (2)

 

 

 

 

 


5 gânduri despre “Despre o aventură la capătul lumii

  1. Draga mea prietenă, Lumi! Cât de mult m-am bucurat sa citesc aceasta succintă relatare a curajului tău de a pleca la capătul lumii! Sunt fericita ca ai făcut acest pas pe care nu mulți au avut curajul sa-l facă. Am știut întotdeauna ca ești o femeie de excepție!
    Mulțumesc doamnei care a editat acest articol!

    Alina

    Apreciat de 1 persoană

  2. Toata stima,respectul si admiratia pentru aceste femei, autentice eroine în lupta pentru a se mentine la suprafata,indiferent de valurile ce au lovit cu furie în ‘barca’ vietii lor,reusind sa repare dupa fiecare dégât aceasta barca relativa,efemera,trecatoare. Pentru o femeie care lupta singura cu valurile si furtunile vietii,s-a descurcat impecabil.Totusi,ma întreb retoric,daca ele considera realizarea pe plan socio-profesional si/sau sentimental împlinirea si atingerea obiectivului suprem al existentei ? Oare,viata se limiteaza la un „aici si acum” ? Oare,aceasta este limita perspectivei existentei unei femei ? Credeti ca sunt cu adevarat libere si fericite ? Poate vei scrie si despre barbati care s-au realizat pe toate planurile,pierzând la un moment dat totul,abandonând de doua sau trei ori,zeci de ani din viata,reluând totul de la zero. Crezi ca Bill Gates,cu o avere estimata la peste 85 de Mld.este mai fericit decât un simplu muncitor ? Eu ma îndoiesc !…
    „Si ce ar folosi unui om sa câstige toata lumea daca si-ar pierde sufletul ? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul sau ?” (Matei 16:26)
    P.S. Draga Corina,faptul ca citez Biblia,nu înseamna ca fac prozelitism. Sunt doar un cercetator evolutionist anonim,un „Nimeni” care si-a gasit identitatea atemporala,copil a lui Dumnezeu,considerat de majoritatea bloggerilor „deviat psihic”,”dus cu pluta” sau ca as avea nevoe de tratament psihic,desi nu le-am aratat prin commenturile mele decât dragoste si compasiune sincera,împartasind cu toti tristetea sau bucuria pe care si-o manifestau în articolele lor.
    Multumesc pentru întelegere. 🙂
    Fii binecuvântata !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Joseph dragă, am și anunțat intenția de a publica și poveștile unor bărbați care au înfruntat încercări. Se pare că nu sunt deschiși la fel ca femeile, dar eu nu-mi pierd speranța 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu