Despre o carieră în Public Relations și comunicarea inimilor

Dana_3      Continuăm seria poveștilor adevărate despre femei, din diverse colțuri ale lumii. Aș vrea să precizez că nu urmăresc un anumit tipar al poveștilor, le public așa cum vin, pentru că eu sunt convinsă că fiecare om e o poveste. Și mai cred că în spatele unei imagini împlinite se află un drum care nu fost ușor de parcurs. Fiecare alegere pe care o facem în viață ne influențează și cercul de oameni care se adună în jurul nostru sau cercul de oameni din care facem parte. De acolo, se scrie povestea. Am găsit potrivit să le numesc pe protagonistele tuturor poveștilor- „Femeile Diamond”.

Dana a făcut un slalom profesional extrem de interesant. De la economie la PR și politologie. Și-a cunoscut soțul, când se afla la o bursă în Franța, datorită…unei cartele de telefon. Au menținut legătura la distanță o bună perioadă, apoi s-au căsătorit. Acum 15 ani a fondat alături de Thomas Achelis şi alţi colegi fundaţia Forum for International Communications, care reunește nume marcante din industria comunicării. În prezent, locuiește în München.

Dana_1Aventura mea müncheneză a debutat în 2001, când am decis să-mi completez studiile universitare cu un doctorat în politologie, absolvit 4 ani mai târziu, în 2005, la Ludwig Maximilian Universität. În Bucureşti, am terminat Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi am ajuns om de PR din pasiune şi şansă, după ce în liceu cochetam cu matematica. Am virat către economie înainte de admiterea la facultate, dar am pastrat în suflet pasiunea pentru orele de mate, insuflată în liceu de Marcel Ţena, poate cel mai bun profesor pe care mi-a fost dat să-l cunosc în perioada de la Sf. Sava. În 1996 (primul an de facultate) am aplicat pentru o bursă Soroş şi am urmat pentru două săptămâni cursurile Black See University de la Mangalia. A fost prima oară când am intrat în contact cu domeniul relaţiilor publice, graţie practicianului german Thomas Achelis, keynote speaker la acea școală de vară. Thomas a devenit curând primul mentor în PR, colegul de mai târziu şi prietenul căruia îi datorez deschiderea internaţională. După absolvirea facultăţii, München era deja în topul opţiunilor de continuare a studiilor datorită contactelor deja create, dar şi prestigiului universităţii la care urma să-mi încep doctoratul. Am studiat patru ani la München, din 2001 în 2005, pendulând între Leopoldstraße, Englisher Garten şi Oettingenstraße, fosta clădire a legendarului Radio Free Europe. Aşadar: Destinaţia – München. Timp de şedere previzibil : 4-5 ani. Îmi amintesc că priveam în jur cu satisfacţia unei excursioniste care a escaladat un vârf de munte şi ştie, încrezătoate în puterile şi-n steaua ei, că va mai escalada şi altele. Şi oricât mă străduiesc să reactualizez starea mea de spirit de atunci, nu cred că mi-am dat pe deplin seama de însemnătatea pasului făcut, de schimbările profunde şi efectele durabile pe care avea să le producă această schimbare. Că în locul unui scurt şi plăcut intermezzo începea o bună porţiune de existenţă. Că o bună parte din tinereţe va trece acolo, plină de câte şi mai câte ce nici cu gândul nu gândeam.”.

Dana_CatalinÎn anul trei de facultate, mai exact în 1998, la recomandarea unei colege, a aplicat pentru o bursă la o şcoală de vară din Aix-en-Provence. Acolo avea să-l cunoască pe viitorul soț, Cătălin, întâmplare prilejuită de o cartelă telefonică pe care Cătălin o oferea cu generozitate celor care doreau să sune acasă. „L-am remarcat de atunci. Mi s-a părut un tânăr cu zâmbet frumos, puţin timid şi nu foarte vorbăreţ, dar voios şi cu umor, o apariţie fermecătoare de care m-am îndrăgostit foarte repede. Ne-am apropiat rapid şi am început să ne vedem foarte des. Conversam mult, pe teme dintre cele mai variate. Perioada doctoratului meu la München a fost ceva mai dificilă, căci ne vedeam mult mai rar şi relaţia noastră a funcţionat la distanţă. A fost o perioadă în care Cătălin mi-a fost întotdeauna alături, m-a sprijinit, şi mi-a oferit iubirea şi încrederea necesare chiar şi în momentele de oboseală a sufletului. Uitându-mă în urmă, cred că distanţa a avut şi ea rolul ei, a dat poveştii noastre adâncime, pentru că fiecare reîntâlnire parea un nou început cu roiul aferent de fluturi în stomac. Anul 2005 ne-a oferit o surpriză inversată – eu îmi finalizasem doctoratul şi urma să revin în ţară. Fix atunci, Cătălin primea o ofertă de job la Allianz Germania şi planurile noastre s-au schimbau brusc. Ne-am hotărât aşadar să mai poposim la München …Ne-am căsătorit în vara lui 2008 după ce am reuşit să ne adunăm de pe drumuri 😀”. Zece ani de dragoste, neîntreruptă de distanțe și drumurile profesionale. De patru ani, în viața lor a apărut și un băiețel.Catalin_Sasha

Revenind la parcursul profesional al Danei, în anul 2003 fondează alături de Thomas Achelis fundaţia Forum for International Communications și organizează anual Gala PR Award. „Proiectele mele sunt în proporţie de 90% pentru România. În aprilie 2009, am lansat portalul de resurse PR Romania, una dintre cele mai relevante publicaţii online de PR din Europa, conform Communications Director. În martie 2006, am iniţiat programul CSR România cu scopul de a promova bunele practici în domeniul responsabilităţii sociale corporatiste, program pe care l-am afiliat ulterior la reţeaua europeană CSR Europe şi care va cunoaşte curând o revigorare importantă. În categoria „planuri măreţe” aş menţiona un proiect educativ cu miză mare pe care doresc să-l finalizez în această toamnă: coordonarea Golden Book of PR, cartea care va marca aniversarea de 15 ani a Romanian PR Award.”, spune Dana.

Dana_SashaO carieră construită prin muncă, studiu și multe călătorii. Dana a întâlnit omul potrivit, care să o susțină și să nu o condiționeze.  Anii de șlefuire profesională s-au împletit armonios cu experiența dobândită în comunicarea inimilor.

Articolul face parte din proiectul Corina Ozon Connections, dedicat lunii martie, ce marchează primăvara și feminitatea,  susținut de Diamond by Adesgo. Sub această umbrelă voi continua să public poveștile adevărate ale Femeilor Diamond. Femei din diverse colțuri ale lumii, care nu se cunosc între ele. No matter the distance, there are connections.

Foto arhiva personală Dana Oancea

image001 (1)

 

Un gând despre „Despre o carieră în Public Relations și comunicarea inimilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s