Despre chimia pe tocuri și reușita unei românce în Canada

     15435942_1499302216751240_424025925_n A plecat în Montreal acum 13 ani. Conduce împreună cu un farmacist, de origine marocană (cu facultate în România), o companie de cercetare clinică, Derma-Cell Research Inc, care testează produse cosmetice şi medicamente pentru afecţiuni dermatologice, și se ocupă de demersurile legislative pentru a obține aprobarea lor pentru comercializare. A fost pe platourile de filmare alături de Bruce Willis și Dennis Quaid, pentru că se află de câțiva ani în baza de date a unei companii de regie și film. Este blondă, deșteaptă și extrem de curajoasă. La nici două săptămâni după aterizarea în Canada, a început să bată la ușile profesorilor universitari, fără să parcurgă etapa integrării, cum obișnuiesc emigranții (participare la cursuri de limbă franceză etc). După două luni, era înscrisă la Universitate pentru un certificat în analize chimice, pe care l-a luat cu brio, pregătindu-se la început pentru examene cu dicționarul alături, pentru că nu stăpânea perfect termenii de specialitate din franceză. Dar Valentina avea deja un bagaj profesional care o recomanda: chimist de formație, preocupată de cosmetologie, cu o teză de doctorat (ASE), în care propune un nou concept de parfum pe bază de mosc. În Canada obține certificat în analize chimice, în urma unui curs postuniversitar de trei ani, iar în paralel obține și un certificat în limba engleză. 15355923_1499320116749450_1508277780_n

Imediat după studii a dat trei interviuri de angajare la mari companii și le-a luat pe toate. A ales o companie de mediu,  prestigioasă, unde a lucrat opt ani trecând prin aproape toate nivelele iernarhice. A învățat cum funcționează un laborator și i s-a făcut dor de cercetările ei. Pentru că simțea că își pierdea latura creativă, a plecat din companie și a urmat un training ce i-a adus autoritatea de specialist și coordonator de proiect în cercetări clinice. Nu a renunțat la visul ei de a avea propria companie de cercetare, așa că a conceput un plan de afaceri, studii de fezabilitate și a aplicat pentru un program guvernamental de finanțare. Unde, desigur, a reușit. Deja Valentina era de neoprit în drumul ei.

15401244_1499315576749904_123111367_nValentina mi-a spus ca viața e chimie și chimia e viață. E convinsă că iubirea nu are vârstă. Că tot ce a reușit să realizeze este nu doar datorită tenacității și IQ-ului ei, dar și datorită unei energii bune care îi influențează și pe cei cu care vine în contact. Am întrebat-o dacă e greu să fii femeie, în condițiile ei. Mi-a răspuns că dimpotrivă, se simte bine, în relațiile de business bărbații sunt mai protectori, ascultă cu răbdare. Periodic, se prezintă în fața unei comisii guvernamentale pentru a expune evoluția afacerii, iar feedback-ul e foarte bun. După două luni, rețeaua s-a extins cu 80 de medici specialiști, care colaborează cu firma Valentinei și a colegului ei. Intenționează să colaboreze și cu piața biofarmaceutică din România.

15401427_1499311240083671_1969608906_nCât despre întâlnirile cu Dennis Quaid și Bruce Willis la filmări, Valentina spune: „Cu Dennis Quaid în „The art of more”, cu Bruce Willis în „Death Wish”. Cea mai interesantă experiență am trăit-o cu Bruce și, ori de câte ori îmi aduc aminte, îmi repet „nimic nu e imposibil”.” În toată această perioadă a vieții ei, în care s-a format și a evoluat, Valentina a născut și crescut trei copii.

Pentru că se apropie luna ce marchează primăvara și feminitatea, voi publica poveștile adevărate ale unor femei, din punctul meu de vedere, deosebite. Femei din diverse colțuri ale lumii, care nu se cunosc între ele. E un proiect personal sub umbrela Corina Ozon Connections. No matter the distance, there are connections.

Foto arhiva personală Valentina Chiran Buda

Comments

7 răspunsuri la „Despre chimia pe tocuri și reușita unei românce în Canada”

  1. Avatarul lui vapevi

    Multa fericire voua,iar in rest tot ce voi va doriti!

    Apreciază

    1. Avatarul lui Corina Ozon

      Mulțumim, la fel! 🙂

      Apreciază

  2. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Exista,raspânditi în întreaga lume,români binecuvântati cu un IQ elevat si care prin forta împrejurarilor s-au realizat superb în viata în plan material. Sunt persoane demne de admirat,daca au reusit acest lucru onest,fara sa prejudicieze nici un rau semenilor lor si merita sa fie fericiti,sa se bucure de succesele si realizarile lor împreuna cu cei dragi.
    Ma întreb însa,(fara sa am în vedere vre-o persoana) câti dintre acesti „realizati” îsi mai aduc aminte de unde au plecat,de pamântul care i-a alimentat,de ceea ce în urma au lasat ?
    Câti sunt cei carora le pasa de patria mama,batrâna si bolnava,România,care azi,mai mult ca oricând, are nevoie de fiii si ficele ei,pe care i-a nascut si i-a crescut cu drag,i-a alaptat la sânul ei iubitor,iar azi plinge abandonata si neajutorata,asuprita,violata si batjocorita de strainii fara sentimente,fara mila,fara suflet,egoisti,profitori,care jefuiesc bogatiile solului si subsolului,sub protectia faradelegii, batjocorind vaduvele si orfanii lipsiti de aparare,ce striga deznadajduiti catre cer…cerând îndurare ?
    Eu i-as întreba doar,daca sunt fericiti !:)

    Apreciază

  3. Avatarul lui Valentina Buda
    Valentina Buda

    In general, plecarea din tara se datoreaza tocmai neajunsurilor enumerate de dvs., Joseph, si din deznadejdea neputintei de afirmare a celor dornici si capabili s-o faca.
    Faptul ca si dupa atatia ani haosul persista in Romania pana la cele mai inalte nivele, intareste ideea ca cei care considera ca s-au realizat inafara tarii nu o puteau face in acelasi interval de timp si poate chiar niciodata, in patria lor „muma”.
    Tara de adoptie poate oferi mai mult decat tara in care te-ai nascut dar cred pe de alta parte ca si
    „omul sfinteste locul”.
    Cu toate acestea, fericirea suprema nu se masoara in satisfactiile materiale si realizarile profesionale ci depinde de la caz la caz, neavand legatura cu locul in care persoana a ales sa traiasca.
    Personal, ca sa raspund la alta intrebare, simtindu-ma direct vizata pe nedrept, trebuie sa recunosc ca nu mi-am uitat radacinile, nu am uitat limba materna ( sunt chiar in masura sa depistez si sa numar greselile ortografice a altora), sunt recunoscatoare pentru ce mi-a oferit tara natala, mi-e dor de ce am lasat acolo…dar asta e o alta poveste. In egala masura sau chiar intr-o masura mai mare, sunt recunoscatoare pentru sprijinul si recompensa primite de catre tara de adoptie pentru munca, efortul si tenacitatea mea .

    Apreciază

    1. Avatarul lui Corina Ozon

      Tina, stai linitită! Joseph e un cititor care are păreri despre orice subiect. Și el e plecat din țară 🙂

      Apreciază

  4. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Sincer,îmi pare rau daca interventiile mele sunt percepute ca un repros sau acuzatie,ce vizeaza direct o persoana.Nu,draga Corina,nu-mi dau cu parerea „despre orice subiect”,ci DOAR despre IUBIREA ABSOLUTA ! Comentariul meu este o generalizare,strict legata de situatia actuala din Romania,pentru care si eu ma simt vinovat,chiar daca ideea plecarii mele s-a nascut în inima mea prin anii ’80,dupa o perioada de un an în închisorile comuniste,în lanturi si catuse,plecarea mea fiind oarecum justificata !
    Regret din suflet,daca vreo doamna,sau oricine altcineva,s-au simtit ofensati de comm. de mai sus !
    Sa aveti parte de eterne primaveri,doar flori si bucurii în viata !

    Apreciat de 1 persoană

  5. Avatarul lui A doua săptămână în Canada – Corina Ozon

    […] la un mic dejun copios și ne-a povestit că vara este o priveliște superbă în cartierul ei. Tina deține o companie de testare a produselor farmaceutice și e mamă a trei copii. Bucuroasă de […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: