Despre serotonină și singurătate

young-woman-635252_960_720    E stabilit că senzațiile sunt mai întâi reacții chimice, apoi devin sentimente procesate prin inimă. De exemplu, s-a dovedit științific că, atunci când oamenii dăruiesc, sunt fericiți, pentru că se declanșează serotonina, răspunzătoare de fericire. Practic, în momentul în care dai cuiva ceva și vezi/îți imaginezi bucuria celuilalt, te hrănești cu aceasta și te bucuri și tu. Facem gesturi pentru a urmări reacții, totul este un mecanism de comunicare bine stabilit, menit să creeze legături. Se pare că vara suntem mai fericiți, pentru că ziua este mai lungă, iar celulele care produc serotonină funcționează în legătură cu alternanța zi-noapte. Vara mergi în vacanțe, ieși mai mult cu cei dragi, e o senzație de libertate, care pe timpul iernii se diminuează. Apar stările de somnolență, grijile parcă ies toate dintr-un cufăr ținut închis până atunci. Ne facem bilanțuri de sfârșit de an și devenim nostalgici. S-a mai vehiculat ideea că Sărbătorile de iarnă au un efect terapeutic, pentru a ieși din amorțeală și pentru a face gesturi care ne provoacă bucurie. Adică celulele sunt puse la treabă, ca să furnizeze serotonină și endorfine. Generația vitregită de unele bunătăți, am asociat mult timp portocalele, bananele și ciocolata cu Căciunul. Celulele au rămas programate să se bucure pe anumite perioade.

Dar tot de Sărbători, sunt și oameni singuri. De fapt, de la ideea aceasta am pornit și prima mea carte, „Zilele amanților”, când am auzit o știre despre oamenii singuri de Sărbători, printre care erau enumerate și amantele.

Vezi continuarea în carte.

Foto pixabay.com


Posted

in

by

Comments

Un răspuns la „Despre serotonină și singurătate”

  1. Avatarul lui Joseph
    Joseph

    Corina draga,s-au scris si se vor mai scrie tomuri de carti,pentru a se explica aceasta paradoxala,incomensurabila si minunata ENERGIE ABSOLUTA UNIVERSALA,*IUBIREA* din,prin si pentru care, constienti sau inconstienti, existam ,indiferent ca vrem sau nu (pentru ca nu ne întreaba nimeni)(:,ne chinuim închisi în acest trup relativ,trecator si efemer, creat din pamânt,apa si aer,neîntelegând si necunoscându-ne originea,sensul de ‘a fi’ si destinatia finala,incapabili de a ne ELIBERA de sine din pricina obscurantismului religios si al nebuniei stiintei,care si-au dat mâna (la vârf) pentru a conduce miliardele de oameni,robi ai dependentei de pamânt,din care suntem facuti si în care ne întoarcem (zic religiile) însa CEL nascut în iesle,FIUL omului ,al carui sarbatoare o asteapta an de an,crestinii din lumea întreaga,ne-a aratat secretul ETERNITATII,prin crucificare,(moarte în trup si înviere în Duh) singura Cale,Adevar si Viata,dincolo de limitele omenesti ale spatiului si timpului,dincolo de mormântul de pamânt,în care sufletele ne sunt închise si asteapta ELIBERAREA în DUH si ADEVAR ! Cine citeste sa înteleaga !…
    O saptamâna superba .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: