Maria și Isus, prima lecție de monoparentalitate și parenting

christians-432075_960_720   Am privit de mai multe ori videoclipul difuzat pentru Olimpiada care va avea loc la Rio de Janeiro, un tribut adus mamelor, în care sportivii de azi, aflați în competiție, își amintesc momente de emoție puternică, atunci când mamele le-au fost alături. Este vorba despre încrederea pe care o dăm copiilor, ca să meargă mai departe în visele lor. Modul în care se vor privi pe ei și se vor cunoaște le marchează viețile, la fel cum ne-au marcat și pe noi cele insuflate de părinții noștri. Îmi amintesc cum am trecut și eu, ca mamă, prin momente grele, și încurajându-mi fata speriată, mă încurajam pe mine și mă simțeam puternică, atunci când îi vedeam privirea liniștită. Ca și cum mă vedeam într-o oglindă, iar reflexia se întorcea cu energii însutite. De ce am început cu asta, este tot mai vizibil că trăim vremuri în care multe femei își iau viața singure în mâini, împreună cu copii sau nu (las cauzele în seama specialiștilor: de exemplu, că nu mai sunt femei devărate, că nu mai sunt bărbați adevărați etc), în care își asumă un rol îngrozitor de greu și se întâmplă să mai clacheze.

Pentru că ne aflăm în pragul unei Sărbători în care sunt celebrate renașterea și supraviețuirea, să aruncăm un ochi la poveștile despre Maria și Isus. Maria, femeie singură, cu copil, va fi luată de soție de către Iosif, un tâmplar, care trece peste prejudecățile vremii, culmea!, nu cu mult schimbate față de azi. Este prima lecție de monoparentalitate, aceea că femeia mamă acceptă protecția unui bărbat care își asumă responsabilități, pentru a se apăra pe ea și copilul ei de virulența socială. Apoi se ocupă de integrarea copilului în noua familie, încurajându-l să stea pe lângă Iosif, tatăl adoptiv, și să învețe tâmplărie. Se ocupă de educația lui și îi este alături, fără să se opună niciuneia dintre deciziile pe care Isus le va lua: să plece de acasă și să accepte sacrificiul. Îl va privi cu admirație și atunci când ține predicile faimoase, care pot concura cu trainingurile de azi, îl va susține și când el umblă, ca să-și popularizeze ideile, adevarate campanii de marketing și PR, și va suferi în tăcere și cu demnitate, când fiul ei va fi răstignit. Pentru că, dacă dăm la o parte, vălul religios, despre asta e vorba: legătura puternică dintre mamă și copil, care a făcut posibilă o revoluție. Este metafora de a iubi ceea ce am plămădit și de a crede în cei care ne pot transforma pe noi în vise. Pentru că ce s-ar fi întâmplat, dacă Maria nu era de acord?

Foto pixabay.com

Caută un subiect
Categorii
Publicate recent
Trimiteri

Would you like to contribute as an editor or a writer to our blog? Let us know all the details about yourself and send us a message.

%d blogeri au apreciat: