Prietenie cu beneficii („sexuale” e pleonasm)

feet-224680_960_720      Se insinuează în ultima vreme un trend, pe care unii îl adoptă, ca așa e cool și pari independent, și îți bagi picioarele în viață, cum ar veni. Texte despre cum să fii tu într-o relație, dar să nu ai așteptări, despre cum să dai fără să primești. Și dacă primești, nu știu dacă trebuie să dai, că nu se mai spune. Pare-se e într-o singură direcție, atunci când dai. Din abordarea aceasta este limpede că scrierile au fost un soi de terapie pentru cei care au oferit și au pierdut, pentru că așa e în viață. Nu poate fi o fericire continuă, că ne-am plictisi. Tuturor ni s-a întâmplat să avem o dezamăgire legată de un om, la rândul nostru i-am dezamăgit pe alții. Dar a spune că nu e bine să aștepți de la celălalt, când faci parte din viața lui și invers, mi se pare împotriva logicii. Orice tip de legătură se bazează pe un transfer, fie că e verbal, chimic, educativ, informativ, emoțional, financiar. Comunicarea tranzacțională este una din multele fațete ale relaționării interumane. Orice proces de comunicare este întreg, atunci când există și feedback. Într-o relație fiecare investește și e firesc să aștepte să se întoarcă ceea ce a cultivat. Am fi ipocriți să spunem că nu ne pasă. Nu am nimic cu relațiile de tip deschis și cu cei care le practică, însă acolo este vorba despre altceva. E ceva asumat și practicat de câțiva membri ai unei comunități închise. Cunosc câteva persoane de acest fel și le respect modul de viață, la fel cum mi-au explicat că nu oricine e pregătit pentru așa ceva.

Însă, când vorbim despre relația dintre doi oameni, lucrurile stau altfel. Modelul acesta „fără așteptări” este de fapt din import, acolo unde societatea e mereu pe fugă, focusată pe job, și, din cauza timpului limitat, oamenii nu au timp suficient să se cunoască, deși își doresc, și nu vor să experimenteze eșecuri. Este firesc ca societatea să se adapteze din mers la nevoi și să creeze cutume, pentru ca oamenii să nu se înstrăineze. Cel mai popular stil de viață este „friends wih benefits”, în care actorii nu se implică, lucru stabilit de comun acord înainte. Ei pot petrece timpul liber împreună, pot merge în vacanțe, apoi fiecare se întoarce la viața lui și nu e musai să se mai caute, ca doi îndrăgostiți. Peste un timp, repetă povestea fără resentiment. Pot ieși de aici și cupluri sudate sau povești de dragoste, habar n-am. Nu am nimic nici cu aceștia. Problema este că noi nu avem această cultură și sună cumva fals „friends with benefits” ăsta. Mai pe românește, încă mai putem. Sigur că o astfel de relație funcționează după o decepție, dar să o proclami ca mod de a trăi mi se pare exagerat. Genul acesta de tendințe inoculate pe cale virală, ca și acelea care proclamă singurătatea ca viață ideală sunt ca E-urile băgate treptat în mâncare, până când uiți gustul natural și te obișnuiești cu ele. Repet, nu am nimic cu cei care aleg să dea fără să aștepte, la fel cum nu sunt de acord cu posesivitatea într-o relație. Dar când vibrațiile a doi oameni se ciocnesc, nu are cum să rămână fără urmări. Nu spun nici că nu e bine să citim astfel de texte, pentru că mult poate nu mai avem nici noi, când munca ne va acapara tot timpul. Dar nici nu mi-aș dori să citesc în viitorul apropiat despre cum ne amintim noi că iubeam cândva.

Foto pixabay.com


Posted

in

by

Comments

6 răspunsuri la „Prietenie cu beneficii („sexuale” e pleonasm)”

 1. Avatarul lui blogdemanelist
  blogdemanelist

  foarte bun articolul! mi-a placut tare!!!

  Apreciază

  1. Avatarul lui Corina Ozon

   Mulțumesc 🙂

   Apreciază

 2. Avatarul lui Mirandolina

  eu am multi, enorm de multi prieteni de 30 de ani care aleg sa fie fuck buddies
  Si nu, nu e nimic gresit, daca vrei, ma lansez intr-o epopee despre hormoni

  Apreciază

  1. Avatarul lui Corina Ozon

   Sa fim intelesi: nu am nimic cu genul acesta de relatii, ci doar cu promovarea lor ca stil de viata, pe anumite canale. in ritmul asta, nu ne vom mai inmulti, eventual vom depune icre 😛 am si spus, chiar sunt binevenite beneficiile astea dupa traume, despartiri. asta e parerea mea.

   Apreciază

 3. Avatarul lui Vali
  Vali

  Filmul cu acelasi nume ,duce la final catre o relatie de doar 2persoane „mult mai sudate si sexual si social”.
  0 sa-ti povestesc inceputul unui budi fuck ,m-am angajat la o firma din cartier unde una din colege
  era frumusica,baietoasa (vb mai mult cuu baietii,dar si fetele,mai des statea cu noi la tigare).
  Dodi , colegul meu din clasa a 8 /liceu,a facut cam 2/3partide cu ea si mult jack daniel’s ….in fine ,vine la mine si imi zice:
  Sti eu m-io mai trag cu „maria” si la bautura a zis ca ar vrea in 3 ,(recunosc era cea de a2 femeie intre noi).
  L-am intrebat este ceva serios sau asa vrea ea !!???M-a atentionat ca este foarte sadica ,lasa semene si sa nu ma gandesc ca ie „the one” ptr el.
  Restu intelegii Corina ,bine ie si alt subiect mai repede poliamoru!!!

  Apreciază

  1. Avatarul lui Corina Ozon

   Cine nu a avut o fantezie măcar?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: