Spune-mi cum te desparți, ca să-ți spun cine ești

man-and-woman-1255336_960_720Este real că adevăratul caracter al oamenilor iese la iveală în situații de criză, mai ales atunci când sunt nevoiți să ia decizii nu doar pentru ei, ci și care le includ și pe alții. Dacă aveți vreo nelămurire despre o persoană de care v-ați despărțit, este suficient să rememorați modul în care a anunțat că vrea să înceteze legătura. Canalele de comunicare alese spun foarte mult despre structura emoțională a acelei persoane. Repet, nu sunt psiholog, sociolog sau altfel de specialist (ah, ba da, în comunicare!), însă mi-am dat seama că oamenii nu sunt de fapt atât de complicați cât îi facem noi și că detaliile vorbesc. Prin urmare, contextul ales pentru anunțarea unei vești care te afectează și pe tine spune mult despre locul pe care tu îl ocupai în viața acelei persoane.

 1. Într-un loc public, cum ar fi o cafenea sau restaurant. Ești invitat/invitată în oraș, la o discuție. Este un cadru ales adesea de cei care se tem de o confruntare într-un spațiu închis cu partenerul sau pe teritoriul marcat (acasă) și preferă locuri aglomerate, pentru a-și crea un scut de protecție. Evită și o criză de nervi din partea ta, mizând că nu te vei face de râs în public. Acest lucru presupune că te cunoaște deja, pentru că au fost destule cazuri de scandal și circ, când bunele maniere au fost date naibii. Cel care vrea să-ți spună de despărțire creează un mediu relaxant, ca pe acest fond de dezarmare a ta, să îți dea în moalele capului. Este o variantă totuși semi elegantă, pentru că pe drumul spre casă îți dă timp să te calmezi și denotă că persoana are o oarecare preocupare pentru tine.
 2. Primești vestea prin sms, mail sau mesaj pe Facebook, fără o discuție prealabilă. De obicei, acest mod de despărțire se face la fel cum s-a creat legătura și exprimă clar graba de a scăpa cât mai repede de povara anunțului și de tine, evident. Nu înseamnă că decizia nu a fost cântărită înainte, dar aceasta este cea mai mare dovadă a lașității celui în care ai investit. Se traduce prin lipsa de asumare și responsabilitate și prin o oarecare frivolitate. Genul acesta de a comunica o ruptură mai demonstrează și o dorință a expeditorului de a controla discuția. Te anunță, apoi îți răspunde doar dacă vrea. Cât ai însemnat pentru acea persoană? Un procent iluzoriu, probabil.
 3. Ți se spune despre despărțire printr-un telefon. Este un update la punctul 2 și punctul 1 underrated. Cumva ai însemnat ceva pentru persoana respectivă, dar evită să te privească în ochi. Este limpede sentimentul de vinovăție, iar dialogul este și el ținut sub control. Dacă nu îți blochează numărul, lasă o ușiță deschisă, tot din vinovăție, dar și din nesiguranța deciziei pe care a luat-o. Însă e cert că nici nu are chef să dea explicații multe.
 4. Confruntarea face to face, pe teritoriul comun, deși cea mai dură, este, până la urmă, cea mai sănătoasă. Chiar dacă implică urlete, înjurături, îmbrânceli, reproșuri, amenințări, exorcizează demonii într-un timp scurt. Unde mai pui că poate fi loc și de un sex de împăcare. Motiv pentru care nu mulți aleg acest mod ca să-și anunțe partenerul privindu-l în ochi, la el acasă.
 5. Despărțirea nu e anunțată pe nicio cale, iar partenerul dispare pur și simplu din peisaj, fără nicio explicație. Se cheamă că ai fost magie în viața lui, ca și relația pe care ați avut-o. Ați avut-o?

Tu cum ai fost anunțat/anunțată că „gata, s-a terminat!”?

Foto pixabay.com


Posted

in

by

Comments

4 răspunsuri la „Spune-mi cum te desparți, ca să-ți spun cine ești”

 1. Avatarul lui Marian Bîclea

  A trebuit sa inteleg asta din aluziile prietenilor comuni pentru ca n-a avut decenta sa o spuna in vreun fel, ci a ales sa dispara

  Apreciază

  1. Avatarul lui Corina Ozon

   Off, ce urat! Cata lasitate! 😦

   Apreciază

 2. Avatarul lui Leo
  Leo

  Pacat de articol! De titlul lui. L ai transformat in : spune mi cum ti au fost dati papucii ca sa ti spun cine era. In loc sa lase loc si pentru introspectie a devenit acuzator, justificator.
  Inclusiv ultima intrebare. Nu era mai corect: tu cum ai anuntat ca te desparti?

  Apreciază

  1. Avatarul lui Corina Ozon

   Leo, poate să pară așa, dar a fost o invitație la interacțiune, nu o poziționare.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: